Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Krhen pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Afte

  • Objavljen: 17. Svibanj, 2016
21881_afte.jpg

Što su afte?

Recidivirajući aftozni stomatitis je benigno i nezarazno stanje koje se očituje okruglim, ulceroznim tvorbama koje nazivamo afte.

 

Uzrok nastanka 

Pravi uzrok afti nije poznat. Međutim, postoji povezanost između njihove pojave i anemije, metaboličkih i hormonalnih poremećaja, lokalne traume te stresa.

 

Gdje se pojavljuju afte?

Afte su u pravilu locirane na sluznici obraza, jeziku i u podjezičnom prostoru,a nikad se ne pojavljuju na zubnom mesu (pričvrsna gingiva) i nepcu.

 

Simptomi

Simptomi najčešće počinju i prije nego se afte pojave u ustima, a očituju se pečenjem ili svrbežom sluznice.

 

Liječenje

Afte su bolne, okrugle, ulcerozne tvorbe, bijelo žućkaste boje s crvenim rubom. Najčešće traju 7-14 dana i spontano prolaze.

Razlikujemo male, velike i herpesu slične afte.

Male ili minor afte su najčešći oblik. Karakterizirane su plitkim oštećenjem s crvenim rubom, promjera dojednog centimetra. Istodobno se može javiti jedna afta ili nekoliko njih.

Velike ili major afte su rjeđe. Veće su od jednog centimetra u promjeru. Karakteriziraju ih upalna reakcija, oteklina, povišena tjelesna temperatura.. Zbog dubljeg prodora, zarastanje traje od tri do šest tjedana nakon čega ostaje ožiljak.

Herpetiformne afte su klinički slične herpesu. Karakterizira ih velik broj sitnih oštećenja (do 100) koja se stapaju i  bol. U slučaju herpetiformnih afti pojačano je lučenje sline, gutanje i govor su otežani. Traju 7 do 14 dana.

Lijek ne postoji već se koristi simptomatska terapija koja ubrzava cijeljenje i smanjuje bol. U tom slučaju primijenjuju se površinski anestetik, vitamini B kompleksa, topikalni kortikosteroidi i epitelizansi.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika - Krhen /
  • Masarykova 2
  • Telefon: 01/465-1307
  • e-pošta: info at poliklinika-krhen dot hr
  • komentara: 23,
  • ukupno ocjena: 25
4,92
Pogledajte sve objavljene članke