Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Milošević pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Artroskopska operacija koljena – minimalan rez, ubrzani oporavak

  • Objavljen: 10. Travanj, 2017
11828_koljeno.jpg

 

Koljeno se često naziva i – kraljevskim zglobom.

To je najveći zglob ljudskog tijela, sa mnoštvom savršeno ustrojenih struktura.

Njegove ozljede su česte, kao kod rekreativnih sportaša, tako i u profesionalnom sportu.

Srećom, ne zahtijevaju sve ozljede koljena operativno liječenje, već se većina istih tretira konzervativno fizikalnim procedurama, primjenom bioloških metoda liječenja I sl.

 

 

Napredak medicine odrazio se i na područje ortopedskih operacija, pa su tako otvorene operacije koljenskog zgloba danas rijetke, dok prednost imaju  minimalno invazivne, tzv. endoskopske metode liječenja.

 Apsolutno je moguće “zaviriti”  u koljeno uz pomoć specijalnih instrumenata , te “ pod kontrolom oka”  tretirati zglob.

Tako izveden zahvat ubrzano vraća funkciju Vašem koljenu i predstavlja standard u kirurškom liječenju.

Izvodi se na principu jednodnevne kirurgije, u lokalnoj anesteziji ili regionalnoj anesteziji.

 

Od svih zglobova u tijelu, koljenski zglob je najčešće predmet artroskopije.

Navedene operacije zahtijevaju bogato iskustvo kirurga, koje je uz korištenje posebne medicinske opreme I najkvalitetnijeg kirurškog materijala, neophodno za postizanje uspješnog rezultata.

Uz korištenje optike i specijalnih instrumenata, precizno se vizualizira stanje koljenskih struktura – meniskusa, hrskavice, ligamenata, čašice..

Ispiranje koljena odnosno “toaleta” efikasan je način olakšavanja tegoba u dosta slučajeva. Ponekad je dovoljno zahvat ograničiti samo na ozljeđeni meniskus koji najčešće biva ozlijeđen.  Meniskus je vezivno-tkivna tvorba smještena između kostiju, sa nekoliko važnih uloga u biomehanici zgloba. Tipovi ozljede meniska određuju I njegov tretman za vrijeme artroskopije.

Za razliku od nekadašnjih tehnika kada se favoriziralo odstranjenje kompletnog meniskusa, danas izvodimo poštednu intervenciju – meniscektomiju, kako bi sačuvali što je moguće više tijela meniska  I tako prevenirali razvoj preuranjenih artrotskih promjena.

Kada je u pitanju zglobna hrskavica, ozljeda iste stvara bolove u koljenu. Od presudne je važnosti očuvati zglobnu hrskavicu kako bi se usporio razvoj degenerativnih promjena, odnosno artroze.

Zatim se utvrđuje status internih ligamenata koljenskog zgloba, tzv križnih ligamenata koljena, prednji križni te stražnji križni ligament. Prednji križni ligament glavni je stabilizator koljena I najčešće biva ozljeđen, izolirano ili uz ozljedu meniskusa te hrskavičnog pokrova.

Ukoliko postoji potreba za rekonstrukcijom takvog križnog ligamenta, ista se izvodi za vrijeme artroskopskog zahvata. Naravno, u slučaju većih oštećenja, produžuje se trajanje zahvata.

Potrebno je naglasiti - zbog poštedne operacijske tehnike, okolno tkivo ostaje netaknuto I estetski rezultat je znatno prihvatljiviji.

Za cijele vrijeme zahvata, pacijent je budan i može u realnom vremenu pratiti operaciju.

Također, tijek oporavka znatno je smanjen zbog poštedne kirurške tehnike, što pacijentu omogućuje brži povratak svakodnevnim aktivnostima.

                                                            

NAKON ZAHVATA

Nakon popuštanja anestezije, bol koja se javlja prolazi kroz nekoliko dana te se može umanjiti primjenom analgetika. Pripazite pritom na alergije određenog lijeka.

Odmah nakon zahvata postavlja se, radi zaštite operiranog područja, imobilizacija  u vidu ortoze, čija primjena ovisi o samoj vrsti zahvata.

Vrlo brzo pacijent se upućuje na doziranu fizikalnu terapiju pod kontrolom kirurga.

Zbog ubrzanog atrofiranja natkoljeničnog mišića,  terapiji je potrebno je pristupiti čim prije.

Hod je normalan već nakon nekoliko dana.

Potpuni oporavak nakon zahvata na meniskusima očekuje s kroz 4 tjedna.

 Rehabilitacija nakon operacije rekonstrukcije križnih ligamenata znatno je duža i složenija, povratak sportu je moguć 6 mjeseci od zahvata. 

 

Kada se artroskopija koljena izvodi sa posebnom pažnjom  I po svim pravilima struke, komplikacije tijekom I nakon zahvata ne trebaju se očekivati.

Ortopedski tim Poliklinike Ribnjak, prepoznat od brojnih klijenata u izboru za najdoktora, garancija je uspješnog liječenja.

Stručan I  visokoprofesionalan pristup neizostavni su dio naše usluge.

Tijekom postoperativne njege, stručno osoblje na raspolaganju Vam je za sve eventualne upite.

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Črnomerec /
  • Poliklinika Ribnjak /
  • Grada Mainza 17
  • Telefon: 01/551-0832
  • e-pošta: info at poliklinikaribnjak dot hr
  • komentara: 31,
  • ukupno ocjena: 90
5
Pogledajte sve objavljene članke