Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Milošević pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Biološke metode liječenja u ortopediji

  • Objavljen: 11. Rujan, 2017
445_mi.png

Pristupi liječenju osteoartritisa koljena

Problemi s koljenom javljaju se kroz različite vrste oboljenja i u različitim intenzitetima. Pacijenti s problematičnim koljenom su prisutni u svim životnim dobima, od adolescencije do starijih ljudi, od osoba s umjerenom težinom do pretilih. Koljeno može biti problem kod onih koji vježbaju kao i kod onih koji to ne rade. Svi oni mogu imati različit oblik artritisa.

Ozljeda koljena značajno povećava rizik od osteoartritisa, i niti jedna vrsta pripreme (obrazovanja, tretmana i vježbe) ne može potpuno eliminirati mogućnost za ozljedu koljena.

 

Biološke metode liječenja otvaraju nove mogućnosti

Nove metode liječenja otvaraju mogućnosti za usporavanje degeneracije, smanjenje boli i poboljšanje funkcije zglobova.

 

Hijaluronska kiselina

Višegodišnja istraživanja pokazuju da dodatak hijaluronske kiseline u liječenju može poboljšati funkciju zgloba, pojačati podmazivanje, smanjiti upalne procese, itd.

Također je pokazano da dodatak hijaluronske kiseline u liječenju zglobova ima sličnu razinu efektivnosti u odnosu na ne-steroidne protuupalne lijekove. Dugotrajne prednosti mogu se usporediti s intraartikularnimkortikosteroidnim liječenjima.

 

PRP (Autolognakondicionirana plazma)

Primjenom autolgene plazme, u tretirano mjesto se dovodi 1500 proteina zaslužnih za stimuliranje stvaranja novih stanica i kolagena, te smanjenje upale i procesa odumiranja stanica. Novije studije pokazuju da autologna plazma poboljšava proces zacjeljivanja nakon operacije zglobova te se može koristiti kao tretman za osteoartritis. [1, 2]­

 

Glukozamin i kondroitin

Glukozamin i kondroitin prirodno su prisutni u zdravoj hrskavici. Zajedno djeluju na smanjenju oštećenja i povoljno utječu kod pacijenata s osteoartritisom koljena.

 

Hormonska terapija

Estrogen i testosteron između ostalog, štite hrskavicu. Zbog smanjene razine spolnih hormona, ali i zbog drugih utjecaja u starijoj dobi, muškarci i žene bivaju skloniji osteoartritisu.

Nadomjestak tih hormona može povećati produkciju zglobnih tkiva. No hormonska terapija nosi i određene rizike. Pretpostavlja se da će se lokaliziranim korištenjem spolnih hormona u budućnosti, moći izbjeći nedostaci hormonske terapije.

 

 

U Poliklinici Ribnjak na dnevnoj bazi uspješno koristimo autolognukondicioniranu plazmu u liječenju različitih ortopedskih ali i estetskih problema. Autologna plazma kao prirodan sastojak Vaše krvi, potpuno se bezopasno i brzo koristi u liječenjima. 

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Črnomerec /
  • Poliklinika Ribnjak /
  • Grada Mainza 17
  • Telefon: 01/551-0832
  • e-pošta: info at poliklinikaribnjak dot hr
  • komentara: 31,
  • ukupno ocjena: 90
5
Pogledajte sve objavljene članke