Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Milošević pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Bolna stanja i liječenje Alihove tetive

  • Objavljen: 13. Veljača, 2018
15186_Achilles_Tendon_Tear.png

 

Ahilova tetiva najjača je tetiva ljudskog tijela!

Ona predstavlja završetak mišića stražnje skupine potkoljenice. Petna kost je hvatište Ahilove tetive, a isto okruženo sa tzv. burzama ili sluznim vrećicama. Funkcija sluznih vrećica je smanjenje trenja koje se nužno razvija prilikom mišićnih opterećenja. Tetiva se proteže do sredine potkoljenice, gdje prelazi u mišić. Njena funkcija prvenstveno je u kontroli pokreta stopala.

Bolna stanja Ahilove tetive posljedica su akutnih i kroničnih ozljeda i prisutna su kod sportaša u profesionalnom pogonu, ali i kod rekreativnih sportaša. Naglašavamo da je utjecaj okolnih anatomskih struktura bitan u nastanku ovih stanja, prije svega status mišića, zatim postojanje spuštenih stopala ili prisustvo ozljeda susjednih tetiva i ligamenata, kao i izbor adekvatne obuće.

Potpuno puknuće Ahilove tetive može biti posljedica akutnog zbivanja – udarca, krivog pokreta i sl. ali i rezultat kroničnog opterećenja tetive, pa govorimo o dugotrajnom sindromu prenaprezanja.

 

Aplikaciju matičnih stanica u Ahilovu tetivu u Poliklinici Ribnjak možete pogledati ovdje!

 

 

Upalno stanje tetive u smislu tendinitisa (bolna tetiva) ili entezitisa (bolno hvatište tetive) u toj regiji stvara karakterističnu kliničku sliku.

Palpacija tetive izaziva bol, dok je pokretljivost u gležnju bolna i ponekad limitirana. Uz jutarnju bolnost, otežane su svakodnevne kretnje, a može biti prisutno i zadebljanje tetive.

Uz egzaktne kliničke testove za puknuće tetive (npr. Thompson test), potrebno je učiniti i ultrazvučnu obradu, koja nepogrešivo otkriva nastale promjene. Kako se radi o najsnažnijoj tetivi ljudskog tijela, potreban je studiozan pristup sa poznavanjem ultrazvučne dijagnostike.

Liječenje može biti operativno ili konzervativno. Rasprava o adekvatnom pristupu ovakvoj vrsti ozljede Ahilove tetive, da li liječiti operativno ili konzervativno, uvijek je aktualna!

Djelomične, ili parcijalne ozljede tetive, uglavnom se liječe konzervativno. To uključuje poštedu i dozirano opterećenje tetive kroz više tjedana uz adekvatnu funkcionalnu rehabilitaciju.

Funkcionalna rehabilitacija odvija se po algoritmu iz kojega je vidljiv oporavak te je moguće preciznije govoriti o povratku radnim i sportskim aktivnostima. Na temelju pozitivnih iskustava našeg tima, primjena autologne kondicionirane plazme te MATIČNIH STANICA doista omogućuje ubrzani i kvalitetni oporavak. Dodajmo ovome, da se ove metode biološkog liječenja uspješno provode uz simultanu rehabilitaciju, odnosno fizikalne procedure po najnovijim standardima.

Iako ne postoje nedvosmisleni podaci koji govore u prilog bržem i kvalitetnijem oporavku sa jednim ili drugim pristupom, odluka o liječenju se donosi na temelju nekoliko faktora koji uključuju i preferencije klijenta.

 

Dijagnostiku Ahilove pete možete pogledati ovdje!

U Poliklinici Ribnjak, naš specijalistički tim za cijelo vrijeme tretmana konstantno monitorira napredak u liječenju ove specifične ozljede.

 

Obratite se sa punim povjerenjem.

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Črnomerec /
  • Poliklinika Ribnjak /
  • Grada Mainza 17
  • Telefon: 01/551-0832
  • e-pošta: info at poliklinikaribnjak dot hr
  • komentara: 31,
  • ukupno ocjena: 90
5
Pogledajte sve objavljene članke