Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Nekić pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Bolni i škljocavi prsti

  • Objavljen: 25. Studeni, 2013
18804_skljocaviPrsti.jpg

ŠKLJOCAVI PRST ili "TRIGER FINGER" šake je pojava otežanog ispružanja prsta pri čemu se čuje "škljocav" zvuk ili zvuk preskakanja. Ponekad prst nije moguće ispružiti i tada se to čini uz pomoć druge ruke. Kod dužeg trajanja otežano je i savijanje prsta, tada može nastatiti trajno zakočenje zgloba. Kretnje su otežane radi zadebljanja tetivne ovojnice uz korijen prsta i to zadebljanje sprječava "klizanje" tetive u tetivnoj ovojnici.

Bolest je češća kod žena u dobi od 50 do 60 godina i to na dominantnoj ruci.

Uzrok tegoba ponajprije su ponavljajući pokreti ili preopterećenje prstiju šaka. Problemi se isto tako mogu javiti kod upalnih reumatskih bolesti, infekcija, povišenih vrijednosti šećera u krvi i nekih drugih bolesti.

Fizijatar u razgovoru s pacijentom pokušava naći uzrok tegoba, a na pregledu obično ustanovi bolno zadebljanje u području korijena prsta, otežane kretnje popraćene škljocanjem, a češto i disfunkciju zgloba korijena prsta.

Liječenje se provodi fizikalnom terapijom sa rehabilitacijom šake, ponekad se primjenjuju injekcije glukokortikoida, a u težim slučajema radi se operativni zahvat.

U svojoj praksi radim mobilizaciju zglobova šake što značajno smanjuje bol i uspostavlja pokretljivost prsta. U nastavku liječenja provodi se fizikalna terapija, ciljano na mjestu boli, uz vježbe za šaku i edukacija o zaštiti šake u svakodnevnim životnim i radnim aktivnostima. Najbolji rezultati u liječenju postižu se primjenom novijih terapijskih postupaka kao što su udarni val i laser visokog intenziteta.

Preporučam izbjegavati pokrete koji previše opterećuju šaku i obratiti pozornost da su nož ili škare dovoljno oštri kako bi smanjile ili izbjegle tegobe kod određenih poslova.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika - dr. Blaženka Nekić /
  • Dalmatinska 3
  • Telefon: 01/484-8080
  • e-pošta: poliklinika dot nekic at gmail dot com
  • komentara: 52,
  • ukupno ocjena: 116
4,9
Pogledajte sve objavljene članke