Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Mazalin pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Česta pitanja u trudnoći?

  • Objavljen: 10. Ožujak, 2018
32011_preuzmi.jpg

 

Trudnoća je posebno razdoblje za svaku ženu te se u tom periodu javljaju brojna pitanja.

 

Doktorica Tihana Mazalin, specijalist ginekologije i opstetricije, sa više od 25 godina radnog iskustva u tom području daje odgovore na neka pitanja.

 

 

Što se događa ukoliko žene u trudnoći imaju polipe na maternici?

Polipi u sluznici maternice mogu smetati implantaciji embrija, češće su razlog krvarenja u ranoj trudnoći te eventualno uzrok spontanog pobačaja. Preporučuje se mirovanje uz dodatak progesterona (Utrogestan ili Duphaston) do 13. tjedna trudnoće.

 

Mogu li antidepresivi u manjim dozama štetno utjecati na plod?

Nikakvi se lijekovi ne preporučuju u prvom tromjesečju trudnoće, pa tako ni psihofarmaci i antidepresivi. Za neke od njih nisu učinjene kliničke studije o njihovoj štetnosti na plod te ih svakako treba izbjegavati. U slučaju potrebe za nekim lijekom obavezno se prije upotrebe konzultirajte s liječnikom.

 

Zbog čega žena ima česti nagon na mokrenje primjerice oko 12-tog tjedna trudnoće?

S 12 tjedana trudnoće maternica je već veličine oko 12 cm, izlazi iz zdjelice i pritišće mokraćni mjehur koji se zbog toga ne uspije isprazniti do kraja pa je nagon na mokrenje češći. Obilna hidratacija je poželjna pa ćete posljedično i češće mokriti, ali mjehur će se pritom stalno ispirati i manja je vjerojatnost naseljavanja bakterija.

 

Koja pića se preporučuju za vrijeme trudnoće?

Za vrijeme trudnoće preporučuje se voda, kao odličan izvor hidratacije. Slobodno joj dodajte nekoliko kapi limuna kako biste si pomogli sa jutarnjim mučninama i manjkom energije. Dovoljno je piti oko 2 litre tijekom cijelog dana. Osim toga dobro je piti mlijeko, zbog vitamina D i kalcija te smanjivanja rizika osteoporoze. Također se preporuča piti voćne čajeve, ali s pažnjom pri odabiru biljnih čajeva jer nisu svi dozvoljeni. Smoothie je uvijek dobar izbor radi vitamina i minerala.

 

Smiju li trudnice vježbati tijekom trudnoće?

Ako je trudnica bila aktivna prije trudnoće i trudnoća je uredna, nema razloga zašto ne bi mogla nastaviti vježbati uz smanjeni intenzitet i dodatnu brigu. Najbolje vježbe su šetnje, trčanje, plivanje, vožnja biciklom, joga, Kegelove vježbe. Ukoliko se trudnice odluče na tjelovježbu, važno je unositi dovoljno tekućine, jesti najmanje 2 sata prije treninga i slušati svoje tijelo. Ukoliko osjete bilo kakvu bol ili problem, treba stati i odmoriti. Pred kraj trudnoće bilo bi korisno raditi vježbe istezanja, razgibavanja, opuštanja.

 

 

Više o Poliklinici Mazalin možete pogledati na web stranici te na Facebook stranici!

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Maksimir /
  • Poliklinika Mazalin /
  • Ivana Trnskog 17
  • Telefon: 01/244-2133
  • e-pošta: poliklinikamazalin at gmail dot com
  • komentara: 149,
  • ukupno ocjena: 509
4,78
Pogledajte sve objavljene članke