Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Krhen pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Cijena zubnih implantata - o čemu ovisi?

 • Objavljen: 22. Prosinac, 2015
31322_1111.jpg

 

Danas na tržištu postoji više stotina proizvođača implantata te je logično i da cijena među njima varira ovisno o proizvođaču. Odabir implantološkog sustava stvar je osobnog odabira liječnika koji se bavi implantologijom, ali nekad presudnu ulogu ima i nabavna cijena implantata. No pacijent bi na kraju trebao imati konačnu odluku u tome što želi ugraditi u svoje tijelo, kojeg je podrijetla i sastava te koje je kvalitete materijal.

 

Premium zubni implantati

U premium implantate na tržištu se ubrajaju proizvođači poput Nobel Biocare-a, Straumann-a te implatati distribucije Dentsply Implants-a.  Njihova nabavna cijena je najviša, ali i opravdana. Ti implantološki sustavi daju izvrsne rezultate, iza njih postoji 20-30 godina kliničkog i laboratorijskog istraživanja, rad s njima se zasniva na ”evidence-based protokolima” te se mi kao kliničari možemo osloniti na njih i s velikom sigurnošću planirati tijek terapije.

Prednost nad ostalim implantološkim sustavima jest u činjenici da su ti proizvođači dugo godina razvijali svoj sustav, vodili se iskustvom nad vlastitim pogreškama te provodili rigorozna istraživanja ne bi li pružili što bolji proizvod. Sastav tih implantata je čisti titan (commercially pure titanium) III. i IV. razreda koji je potpuno biokompatibilan, odnosno ne izaziva alergijske reakcije i putem oseointegracije potpuno sraštava s kosti . Industrijski proces dobivanja čistog titana bez primjesa ostalih metala je dosta složen proces, što također određuje nešto višu cijenu tih implantata. Ostali jeftiniji implantološki sustavi su uglavnom legure titana s ostalim neplemenitim metalima.

Jedini metal u leguri s titanom koji utječe na poboljšanje svojstava implantata je cirkon, koji se nalazi odmah ispod titana na tablici elemenata, što im daje slične prirodne osobitosti i karakteristike. Takvih implantata je malo (određeni tipovi Straumann implantata pod imenom Roxolid i PureCeramic te ostali...) što znatno utječe na visinu cijene implantata.

 

Kvalitetni zubni implantati

Mid-range implantološki sustavi najčešće su kopije poznatih i uspješnih proizvođača, no ne odlikuje ih čisti titanski sastav već su napravljeni od legura titana s ostalim metalima. Razlog njihove snižene cijene jest u činjenici da su dobro kopirali tuđi dizajn implantata i implementirali ga u svoj sustav, no daljnim razvojem svojeg proizvoda podigli su ga ipak na višu razinu. Tu spadaju proizvođaći poput Alpha Bio-a, kompanije u vlasništvu Nobel BioCare-a koja ima Nobel Active dizajn implantata.

 

Low-cost implantati

Najjeftinija varijanta, najčešće proizvodi bez ikakvih kliničkih istraživanja ili istraživanja samo u svrhu marketinga. S obzirom na sastav materijala koji su legure titana s ostalim metalim (vanadij, aluminij, molibden, željezo...) manje su biokompatibilni, kompromitirana je oseointegracija te je povećan riziku nastanka alergijskih reakcija na primjese tih ostalih metala. Bez dugoročnih kliničkih istraživanja ne zna se zapravo niti dugovječnost tih materijala.

 

Garancija na implantate

Danas manje-više svi proizvođači nude doživotnu garanciju na implantate, no što to zapravo znači? U slučaju neoseointegriranog implantata ili propalog implantata zahvaćenog infekcijom, vaš liječnik može izvaditi implantat te poslati ga na besplatnu zamjenu novim. Osim što to vremenski drastično odgađa terapiju (vađenje implantata - cijeljenje rane i kosti - ugradnja novog implantata - potrebno vrijeme oseointegracije - nova protetska konstrukcija), ono kompromitira i vašu postojeću protetsku konstrukciju na tom implantatu, primjerice zubni most ili krunica koji će se morati iznova raditi te taj trošak obično nije pokriven garancijom implantata. Stoga, rađe se povedite za kvalitetnijim implantološkim sustavom nego garancijom.

 

While the implant itself is important, the key is in the skill of the surgeon.

Možda najbitnija stavka pri odabiru liječnika je i njegova stručnost. Specijalisti oralne kirurgije i parodontologije posebno su educirani za kirurški dio implantološke terapije, dok specijalisti protetike su educirani za protetsku opskrbu tih implantata.  To ne znači da ostali stomatolozi bez specijalizacije nisu dovoljno educirani, ukoliko su znanje i vještinu stekli pohađanjem stručnih tečajeva.

Stoga povišena cijena implantološke terapije tako je (najčešće) i odraz stučnosti liječnika koji je specijalizacijom i/ili dugogodišnjom edukacijom na inozemnim i domaćim stručnim tečajevima uložio u sebe, ali i kao odraz iskustva koji ima u implantologiji.

 

O autoru članka

 • Grad Zagreb /
 • Donji Grad /
 • Poliklinika - Krhen /
 • Masarykova 2
 • Telefon: 01/465-1307
 • e-pošta: info at poliklinika-krhen dot hr
 • komentara: 20,
 • ukupno ocjena: 20
4,9
Pogledajte sve objavljene članke

Najnoviji članci

NAJDOKTORI - 2018

 • Objavljen 11. Prosinac, 2018

Naočale

 • Objavljen 10. Prosinac, 2018

Zubni implantati

 • Objavljen 10. Prosinac, 2018

Anomaly scan

 • Objavljen 10. Prosinac, 2018

Bolne šake

 • Objavljen 04. Prosinac, 2018