Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Dojenje kao oblik kontracepcije

 • Objavljen: 04. Lipanj, 2014
12373_240x170_dojenje_kontracepcija.jpg

O kontracepskijim metodama se zna puno toga ali jedna metoda o kojoj se malo priča je dojenje djeteta. U nastavku članka pročitajte o učinkovitosti dojenja kao kontracepcijske metode i saznajte čega se majka treba pridržavati u samom procesu dojenja. 

 

Zašto je dojenje korisno za majku?

Korist dojenja za dijete poznata je i neupitna. Međutim, dojenje je korisno i majci: ubrzava involuciju genitalnih organa, smanjuje krvarenje nakon poroda i odgađa prvu ovulaciju i tako novu trudnoću. Odgađanje nove trudnoće za 3 godine jako smanjuje smrtnost idućeg djeteta i komplikacije kod iduće trudnoće. Dakle, dojenje u svjetskim razmjerima jako smanjuje perinatalnu smrtnost i poremećaje trudnoće kod žena i tako unapređuje zdravlje djece i žena na globalnoj razini.

Je li dojenje kontacepcija?

Tijekom akta dojenja povećava se lučenje hormona prolaktina. Prolaktin smanjuje količinu i pulzatilnost sekrecije hormona koji potiče lučenje gonadotropina (CRF) u hipotalamusu. Bez CRF-a nema gonadotropina LH i FSH koje luči hipofiza, a koji potiču sazrijevanja folikula u jajniku, a onda nema ovulacije ni trudnoće. Zato se tijekom dojenja javlja tzv. laktacijska amenoreja.

Kada je dojenje kontracepcija?

Dojenje može biti djelotvorna kontracepcija samo ako se dijete hrani isključivo majčinim mlijekom (dodatne hrane ne smije biti više od 10%)  i dojenje provodi tijekom čitavih 24 sata: noću svakih 6 sati i danju svaka 4 sata, i to u pravilnim razmacima. To je tzv.  „potpuno dojenje“. Potpuno dojenje jednako je djelotvorno kao i uzimanje peroralne kontracepcije (kontracepsijske tablete). 

Koliko dugo je dojenje kontracepcija?

Potpuno dojenje obično se provodi tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta. Međutim, u žena koje nastavljaju potpuno dojiti na jednak način i tijekom daljih 6 mjeseci, kontracepcijski učinak dojenja vrlo je visok, oko 94%.

Kada dojenje nije kontracepcija?

One žene koje ne provode potpuno dojenje nisu u potpunosti zaštićene tijekom babinja i ukoliko ne žele ponovnu trudnoću, trebale bi izabrati neku drugu metodu kontracepcije.

Koju metodu kontracepcije izabrati u babinju?

U žena koje od prvih dana babinja doje, ali odmah nadoknađuju manjak količine mlijeka nadomjesnim, ili doje u rjeđim razmacima, povratak menstruacije nemoguće je predvidjeti. Za njih je, u koliko ne žele dalje rađati ili to ne žele učiniti odmah, najbolje razmisliti o nekoj pouzdanoj metodi kontracepcije. Odluku kako se zaštititi najbolje je donijeti u razgovoru s iskusnim ginekologom. Najpopularnije su i dalje peroralna (tableta) ili intrauterina (uložak) kontracepcija, a što odabrati ovisi o brojnim paramaterima, ali i preferencijama žene.

O autoru članka

 • Grad Zagreb /
 • Trnje /
 • Ginekološka poliklinika - GinOps /
 • Korčulanska 3f
 • Grad Zagreb /
 • Gornji Grad - Medveščak /
 • KBC Zagreb - Petrova /
 • Petrova 13
 • Telefon: 01/618-0955, 091/668-8998
 • e-pošta: ginops at ginops dot hr
 • komentara: 0,
 • ukupno ocjena: 114
3,64
Pogledajte sve objavljene članke