Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Gašparac pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Estetska stomatologija

  • Objavljen: 27. Veljača, 2019
10940_images.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Estetika se najčešće definira kao znanost o lijepom. Izvorno potječe od grč. riječi aisthanomai što znači osjećam, opažam.

Leibnitz piše:

„Nemamo racionalnog znanja o lijepom. Što, ipak, ne znači da nemamo o njemu nikakva znanja. Ono se oslanja na ukus. Netko se izjašnjava o tome da li je data stvar lijepa, iako ne može objasniti zbog čega je tako. Lijepo je nešto slično instinktu.„

Estetska stomatologija je interdisciplinarna grana stomatologije koja ujedinjuje gotovo sva područja dentalne medicine, a podrazumijeva oralnu rehabilitaciju koja maksimalno zadovoljava estetske zahtjeve pacijenta. Uključuje zahvate kao što su: smile makeover (hollywoodski osmijeh), keramičke ljuskice (veneers), bezmetalna keramika, izbjeljivanje zuba i estetski zubni ispuni.

Estetski ispuni

Estetski ispuni („bijele plombe“) su vrsta ispuna kojima se nadoknađuje gubitak tvrdog zubnog tkiva uzrokovan karijesom ili lomom. Bijeli ispuni se izrađuju direktno u ordinaciji , a širok izbor nijansi kompozitnih materijala i njihov kameleonski efekt rezultiraju izradom zubnih ispuna koji vjerno oponašaju morfologiju zuba. Izrađuju se tako da se poštuje prirodna morfologija svakog zuba, što podrazumijeva izradu svih kvržica, udubina, fisura… Prijelaz između zuba i ispuna mora biti neprimjetan.

Izbjeljivanje zubi

Starenjem, zubi pacijenta postaju sve tamniji. Neki štetni postupci, kao što su pušenje, konzumacija kave i čajeva, ali i neki lijekovi, mogu vrlo jako i brzo promjeniti boju zuba. Postoje dva postupka izbjeljivanja zuba:

1) „In Office bleeching“ Postupak se provodi u ordinaciji pod stručnim nadzorom stomatologa. Ova metoda je brža jer se izbjeljivanje postiže u jednoj posjeti.

2) „Home bleeching“ Postupak provodi sam pacijent, kod kuće, nakon izrade individualne prozirne udlage koja služi za aplikaciju gela. Ova metoda zahtijeva duži vremenski period zbog manje konc. djelatne tvari , koja je primjerena i bezopasna za korištenje kod kuće.

Keramički inlay, onlay i overlay

Ova vrsta estetskog nadomjestka se koristi u slučajevima gdje postoji veće oštećenje tvrde zubne strukture, koja nije pogodna za sanaciju zuba kompozitnim ispunom, a opet, oštećenje nije toliko veliko da zahtjeva izradu krunice. Zub se preparira, uzme se otisak koji se šalje u dentalni laboratorij i na temelju toga se izrađuje keramički inlay, onlay i/ili overlay primjenom CAD/CAM tehnologije.

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Maksimir /
  • Stomatološka poliklinika dr. Ivo Gašparac /
  • Ulica Ivana Trnskog 17
  • Telefon: 01/465-5153
  • e-pošta: ivo at gasparac dot net
  • komentara: 23,
  • ukupno ocjena: 39
5
Pogledajte sve objavljene članke