Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Leko-Grbić pruža 10% popusta na jednu potrebnu uslugu po dogovoru novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Genitalni herpes

  • Objavljen: 08. Kolovoz, 2019
10479_3.jpg

Genitalni herpes je mukokutana virusna infekcija koju najčešće uzrokuje Herpes simplex tip 2 (HSV tip 2), a rijeđe Herpes simplex virus tip 1. Ubraja se među češće spolno prenosive bolest. 

Ova bolest se prenosi spolnim odnosom, rijetko uporabom zajedničkih predmeta ili toaleta. Vrijeme inkubacije iznosi 3-7 dana, ponekad i do 14 dana.

Klinički se bolest manifestira vezikulama, pustulama, ulceracijama, rijetko cervicitisom i proktitisom.Lezije se najčešće javljaju na vulvi, perineumu, skrotumu i prepuciju.

Nakon prvog izbijanja bolesti (primarne infekcije), virus se smješta u živčane ganglije donjeg dijela kralježnice, gdje može ostati u latentnom stanju više mjeseci pa čak i godina. česta je pojava recidiva tj. ponovnog izbijanja simptoma (sekundarna infekcija) koja može uslijed perineuralnog širenja virusa i izbiti na više mjesta. Recidivi se pojavljuju redovito na istom mjestu, učestalost im je različita, a ovise o nizu čimbenika. Često su povezani s provocirajućim uzrocima koji dovode do slabljenja imunološkog sustava (menstruacija, stres, infekcija i sl.). 


Genitalni herpes predstavlja opasnu opstetričko-neonatološku bolest, jer neonatalna infekcija može uzrokovati ozbiljne komplikacije , a često i smrt novorođenčeta. Dijagnoza genitalnog herpesa postavlja se na temelju anamneze i karakterističnog kliničkog nalaza, a potvrđuje se izolacijom virusa i serološkim testovima. 

Liječenje se provodi aciklovirom, peroralnom ili parenteralnom primjenom dok lokalno liječenje genitalnog herpesa nije pouzdano. Što se liječenje ranije započne, može se izbjeći izbijanje mjehurića, smanjiti tegobe kao i učestalost recidiva. Lijekovi koji se koriste u liječenju genitalnog herpesa, djeluju na virusne enzime tj. oni su inhibitori DNA polimeraze.

 

 

O autoru članka

  • Splitsko-dalmatinska županija /
  • Grad Split /
  • Privatna ordinacija /
  • Požeška 16
  • Telefon: 021/531-948
  • e-pošta: info at leko-grbic dot hr
  • komentara: 16,
  • ukupno ocjena: 35
5
Pogledajte sve objavljene članke