Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Džepina pruža 10% popusta na pregled te na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Ginekomastija - povećane muške grudi

  • Objavljen: 28. Studeni, 2014
2739_ginekomastija_-_muske_grudi.jpg

Stručni naziv za povećane grudi kod muškaraca je GINEKOMASTIJA. Ginekomastija je izvedenica grčkih riječi što znači grudi poput ženskih.

Najveći problem predstavlja adolescentana ginekomastija koja se javlja u pubertetu. Ova vrste ginekomastije je u ogromnoj većini slučejava rezultat poremećene ravnoteže između muških i ženskih spolnih hormona. Adolescentska ginekomastija proći će spontano u 90% slučajeva bez iakavog liječenja. Ako u unutar tri godine nakon što se razvitka ginekomastije kod adolescenata ne dođe do spontanog oporavka velika je vjerojatnost da će ta promjena ostati trajno, što znači da će kod takvih pacijenata biti potrebno liječenje.

Prije kiruške korekcije, u početnoj fazi razvoja gienkomastije, može se pokušati korištenje određenih lijekova. Najčešće se primjenjuju dvije vrste lijekova: antiestrogeni (Klomifen) i antagonisti estrogenskih receptora (Tamoksifen). Oba lijeka djeluju tako da smanje utjecaj hormona Estrogena na žljezdano tkivo dojke. Na žalost samo u manjem broju slučajeva uspjevaju djelovati tako da smanje veličinu dojke, a nakon prestanka uzimanja lijeka česti su recidivi, što znači da će se ponovo razviti ginekomastija. Kod starijih muškaraca ginekomastija je uglavnom posljedica viška masnog tkiva i opuštenosti kože.

Najbolje trajno riješenje ginekomastije je kirurško liječenje. Kod osoba kod kojih je ginekomastija pretežito posljedica viška masnog tkiva najbolje je učiniti liposukciju, te se kroz dva mala reza dužine 2- 3 mm može odlično korigirati višak tkiva. Ukoliko se pretežno radi o višku žljezdanog tkiva tada se kroz mali plukružni rez ispod bradavice direktno odstrani taj višak žlijezde. Ove dvije metode se mogu kombinirati. Nakon operacije potrebno je nositi steznik u trajanju od 4-6 tjedana.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Džepina Medical Group /
  • Prilaz Gjure Deželića 56
  • Telefon: 01/377-4615
  • e-pošta: info at dzepina dot hr
  • komentara: 39,
  • ukupno ocjena: 109
4,56
Pogledajte sve objavljene članke