Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Kovačić pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Ispadanje zubi je prvi indikator opadanja životnih funkcija

  • Objavljen: 27. Siječanj, 2019
7306_images.jpg

 

 

Gubitak pamćenja i teža pokretljivost brže će sustići starije osobe koje su izgubile sve vlastite zube od onih koji imaju vlastite zube, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Američkog gerijatrijskog društva.

 

 

“Gubitak zuba može se koristiti kao rani pokazatelj  opadanja mentalnih i fizičkih funkcija kod starijih osoba, osobito između 60 – 74 godine starosti”, rekao je glavni autor dr. Georgios Tsakos, profesor epidemiologije i javnog zdravstva na University College London, za fakultetske novine. Dodao je kako su gubici zuba, te fizičko i mentalno opadanje “često povezani sa socioekonomskim statusom”, kao što su bogatstvo i obrazovanje.

Studija je obuhvatila 3.166 odraslih osoba u dobi od 60 ili više godina koje je podvrgla testovima pamćenja i pokretljivosti. Rezultati oba testa su pokazali kako su osobe bez vlastitih zubiju za 10% lošiji od osoba sa vlastitim zubima.

“Bez obzira na vezu koja stoji između gubitka zubiju i životnih funkcija, uočavanje prekomjernog gubitka zubiju predstavlja priliku za ranu identifikaciju opadanja fizičkih i mentalnih funkcija. Mnogi faktori bi mogli utjecati na to opadanje, poput načina življenja i psihosocijalnih čimbenika. Međutim, način življenja i određeni psihosocijalni čimbenici se mogu mijenjati i osoba na njih može na vrijeme početi utjecati”, rekao je dr. Tsakos.

Prema tvrdnji dr. Tsakosa, najobičnija zabluda je kako je gubitak zubiju neizbježan, te kako on dolazi s godinama. Ukoliko se na pravilan način brinete o zdravlju svojih zubiju, trajat će vam cijeli život.

    

 

O autoru članka

  • Splitsko-dalmatinska županija /
  • Grad Split /
  • Privatna ordinacija /
  • Poljička cesta 1a
  • Telefon: 021/534-035
  • e-pošta: info at dental-kovacic dot eu
  • komentara: 29,
  • ukupno ocjena: 119
4,71
Pogledajte sve objavljene članke