Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Koja je nabolja dob za trudnoću i rađanje, što je to „vetusta“?

 • Objavljen: 23. Prosinac, 2013
32379_vetusta-kadaRoditi.jpg

Koje je najbolje doba za rađanje?

Dob između 20. i 25. godine života najbolja je za zanijeti i iznijeti trudnoću. Tada je trudnoća najčešće neporemećena, porod najbrži i najlakši, a oporovak nakon njega brz.

Kada se žena smatra vetustom, tj. „starom za rađanje“?

Odluka roditi po prvi ili ponovni put odgađa se sve više prema 35.godini i kasnije. Pomak rađanja prema četrdesetim godinama i čak kasnije, u razdoblje prije menopauze, posljednjih je godina sve češći. Danas oko 20% žena rađa nakon navršene 35. godine života. U tih žena trudnoća je često rizična i poremećena.

Što je to rizična trudnoća?

Žene koje boluju od neke bolesti, npr. šećerne bolesti, bolesti bubrega, srca, pluća, krvožilja imaju umanjene izglede za neporemećenu trudnoću. U njih postoji opasnost za pogoršanje osnovne bolesti tijekom trudnoće, ali i za pojavu poremećaja trudnoće zbog nedostatne prilagodbe bolesnog organa trudnoći. U tih žena kažemo da je trudnoća rizična. Izgledi za rođenje zdravog, ročnog djeteta u tih su žena umanjeni.

Što je poremećena trudnoća

Ukoliko zanosi žena koja je potpuno zdrava, najveća je vjerojatnost da će trudnoća u nje proteći bez poremećaja. Međutim, i u njih moguće je da se tijekom trudnoće pojave bolesti koje su specifične za trudnoću i koje se javljaju samo tijekom trudnoće. Najčešće je to preeklampsija, hipertenzija trudnoće ili kolestaza. U širem smislu to su i stanja vezana za prijeteći pobačaj ili prijevremeni porod. Sve te trudnoće smatramo poremećenim. Izgledi za rađanje zdravog djeteta, koje je rođeno na zadani termin, u žena s poremećenom trudnoćom umanjeni su.

Zašto je uveden pojam vetuste?

Za zdravu i mladu ženu trudnoća je fiziološko razdoblje koje se podnosi bez problema. Mlade žene najčešće su zdrave. Međutim, učestalost kroničnih bolesti se povećava s dobi i raste posebice nakon 35. godine života. U toj skupini postoji opasnost i za latentno oslabljelu funkciju organa bez čije je optimalne djelotvornosti trudnoća otežana. Zbog toga su i izgledi za uspješno dovršenje trudnoće i rađanje zdravog djeteta u žena starije dobi umanjeni. U žena te dobi češće su i anomalije i kromosomske aberacije djeteta.

Kako se mogu povećati izgledi za uspješan tijek i završenje rizične, poremećene trudnoće i trudnoće u žene starije dobi?

Kod rizičnih trudnica:

Kod žena s rizičnom trudnoćom najbolje je obaviti regulaciju osnovne bolesti prije trudnoće. Ukoliko se postigne remisija i smirenje bolesti izgledi za uspjeh bitno su bolji nego kada se zanese u vrijeme aktivne ili pogoršane bolesti. To se može potići prekoncepcijskim savjetovanjem sa specijalistom odgovarajuće grane i subspecijalistom fetalne medicine i opstetricije.

Kod poremećene trudnoće:

Pravodobno prepoznavanje poremećaja u trudnoći u prethodno zdrave trudnice i optimalno liječenje majke i djeteta moguće je samo uz pravilnu antenatalnu skrb (kontrolni pregledi, laboratorijska testiranja, dijagnostičke pretrage, savjeti). U takvim situacijama žena sama najčešće nema simptome koji bi je upozorili na poremećaj trudnoće. Njih može pravodobno prepoznati samo liječnik koji ima iskustva u prepoznavanju tih poremećaja. 

Kod žena starije dobi:

Ukoliko se radi o rizičnoj trudnici postupak je jednak kao kod svih rizičnih trudnica. Ukoliko se radi o ženi starije dobi koja nema podataka o kroničnim bolestima, valja uzeti u obzir spoznaje o povećanoj učestalosti komplikacija koje su vezane uz latentne poremećaje funkcija organa bitnih za trudnoću i sukladno tomu provoditi vrlo pažljiv nadzor trudnoće kako bi se na vrijeme opazili poremećaji koji su vezani uz navedene okolnosti. Trudnoću vetuste uvijek bi trebao pratiti iskusan opstetričar.

O autoru članka

 • Grad Zagreb /
 • Trnje /
 • Ginekološka poliklinika - GinOps /
 • Korčulanska 3f
 • Grad Zagreb /
 • Gornji Grad - Medveščak /
 • KBC Zagreb - Petrova /
 • Petrova 13
 • Telefon: 01/618-0955, 091/668-8998
 • e-pošta: ginops at ginops dot hr
 • komentara: 0,
 • ukupno ocjena: 114
3,64
Pogledajte sve objavljene članke