Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Majnarić pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Kolposkopija

  • Objavljen: 14. Siječanj, 2015

Kolposkopija je dijagostička pretraga kojom se pomoću posebnog mikroskopa tj. kolposkopa pod velikim povećanjem pregledava vrat maternice i rodnica. Koristi se također i za pregled vanjskog spolovila.

Davne 1924. njemački ginekolog Hans Hinselmann je konstruirao prvi kolposkop. Kolposkopija je bezbolna i izvodi se sa istim instrumentima kojima se uzima Papa test. Pretraga se vrši kod citoloskih abnormalnosti u Papa testu- CIN-ova tj. cervikalnih intraepitelnih neoplazija (CIN I ,CIN II, CIN-a III,ASC-US,AGC-a), vaginalnih intraepitelnih neoplazija (VAIN) ili kod perzistentne infekcije humanim papiloma virusom (HPV).

Vaginalna neoplazija III stupnja -VAIN III zeleni filtar

Kolposkopija je komplementarna Papa testu i HPV tipizaciji. Te pretrage se međusobno nadopunjuju, stvaraju bolju i kompletniju sliku o stupnju i jakosti promjene nego svaka zasebno. Danas se kao standardni postupak radi tzv. «proširena kolposkopija» kod koje se primjenjuje 3% octena kiselina i jodna-Lugolova otopina tzv. Schiller-ov test. Primjenom zelenog filtera po Kraatzu značajno se bolje prikazuju krvne žile i promjene vezane uz njih kao što su mozaik, punktacije, atipično grananje krvnih žila.

Kao što je prethodno navedeno radi boljeg uočavanja promjene prvo se primjenjuje 3% octena kiselina koju se pomoću vatenog štapića aplicira u rodnicu i na vrat maternice. Nakon primjene octene kiseline CIN-om tj HPV-om promjenjen epitel pobijeli i može prikazivati promjene koje se nazivaju mozaik i punktacije. Sam naziv slikovno opisuje promjenu. Mozaik kao i punktacije mogu biti grubi koji je obično povezan sa CIN-II i CIN-om III, i blagi tj. fini mozaik i punktacije koji su povezane sa CIN I i početnom HPV infekcijom.

Grubi mozaik i punktacije biopsijom dokazan CIN III

Kao zadnja etapa kolposkopije slijedi primjena jodne otopine tj Schillerov test. Zdrav pločasti epitel sadrži glikogen i kao takav veže jod i postane tamnosmeđ. Epitel koji je bolestan, zahvaćen CIN-om, gubi glikogen, ne veže jod i on ostaje žut i dobro ograničen od ostalog zdravog epitela koji ima glikogen i potamni. Ukoliko se kolposkopski uoči promjena koja sugerira na HSIL(skvamozna intraepitelna lezija visokog stupnja) tj. na CIN II ili CIN III tada se radi biopsija i patohistološka analiza tih uzoraka koje predstavljaju «zlatni standard» za dijagnozu.

Schiller test nakon LETZ-a izlječenje

Važnost kolposkopijse se ističe i u tome da čak 15-18% promjena koje su na Papa testu tj citološki klasificirane kao SIL niskog stupnja tj CIN I, a kad im se napravi biopsija dobije se patohistološka dijagnoza koja odgovara HSIL-u tj. CIN II/CIN III. Znači kod svakog kolposkopski sumnjivog nalaza treba napraviti biopsiju i patohistološku analizu kako ne bi promakla lezija visokog stupnja. Biopsija se izvodi pomoću posebnih biopsijskih kliješta ili pomoću dijatermijske omče (LETZ biopsija). Biopsija se izvodi uvijek pod kontrolom kolposkopa i iskusni kolposkopičar često sa biopsijom uspije odstraniti promjenu u cijelosti i tako dovesti do izliječenja. Zato se 2-3 mjeseca nakon biopsije ponavlja Papa test i kolposkopija.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika Majnarić /
  • Krajiška 15
  • Telefon: 01/376-4175, 091/556-6710
  • e-pošta: dario dot majnaric at gmail dot com
  • komentara: 36,
  • ukupno ocjena: 135
4,87
Pogledajte sve objavljene članke