Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Belak pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Menopauza - kako si olakšati

  • Objavljen: 05. Listopad, 2017
12249_balakm.png

 

Drage pacijentice!

 

Što nas sve čeka u menopauzi i što je zapravo menopauza ili kako to neki vole reći promjena?

 

 

 

Menopauza je potpuno prirodna faza u životu svake žene, a označava kraj reproduktivnog doba kojeg karakterizira niz promjena. U menopauzi se mnoge žene tuže na izrazite tjelesne i psihičke promjene kojima je uzrok nedostatak spolnog hormona estrogena, a koji se očituje u otežanoj i smanjenoj kvaliteti života. Kod nekih žena simptomi se javljaju nekoliko mjeseci od početka menopauze, dok u poodmakloj dobi od simptoma pati oko 80% žena.

 

Simptomi

Najčešći simptomi su nesanica, valovi vrućine, noćno znojenje, umor, glavobolja, depresija i gubitak interesa za partnera, dok se u kasnijoj fazi navedenim simptomima pridružuju i tjelesne tegobe kao što su smetnje urotrakta, gubitak kose, promjenjvi tlak, suhoća i svrbež kože, lomljivi nokti, bolovi u mišićima i zglobovima, te vrlo ozbiljna komplikacija – osteoporoza.

Jedan od izlaza iz tog labirinta je hormonska nadomjesna terapija imajući u vidu slučajeve kod kojih se takva vrsta terapije smije primijeniti. Ukoliko se žena odluči na hormonsku nadomjesnu terapiju i njezino zdravstveno stanje to dozvoli, današnje tržište nudi brojne preparate čiji odabir ovisi o tome da li se žena nalazi u premenopauzi ili u menopauzi, te o izraženosti simptoma koje osjeća.

 

Estrogen

Za otklanjanje ili ublažavanje simptoma glavnu ulogu igra estrogen koji je obično kombiniran s progesteronom s mnogostruko povoljnim učincima. Čisti estrogen se daje ženama koje nemaju maternicu, a u obliku je tableta ili flastera. Stav je i da žene u doba promjene postaju depresivne i razdražljive, a estrogen može otkloniti ili znatno smanjiti depresivnost.

Postoji više preparata koji se uspješno mogu uzimati kroz više godina, naravno uz redovite liječničke kontrole, a za prevenciju osteoporoze lijek je potrebno uzimati najmanje 3-5 godina. Do sada objavljena zdravstvena istraživanja dokazuju da se hormonska nadomjesna terapija može uzimati i do 10 godina bez štetnih posljedica za zdravlje žene.

Kod žena koje iz zdravstvenih razloga ne mogu uzimati hormonsku nadomjesnu terapiju, simptomi se uspješno mogu otkloniti prirodnim biljnim preparatima koji sadrže estrogen biljnog podrijetla, a koji se veže na mjesto receptora estrogena. Neki od takvih preparata su Refemin, Pauza, preparati na bazi biljke Maca i sl.

Žene koje imaju problem sa suhoćom rodnice, žarenje, svrbež, pojačan iscjedak, bolne ili nemoguće spolne odnose uz česte tegobe s mokraćnim sustavom, mogu primjeniti vaginalne pripravke koji sadrže estrogen. Pokazalo se da mala doza estrogena ima povoljan učinak i na atrofiju mokraćnog mjehura.

Velikim je medicinskim istraživanjem ustanovljeno da se kod žena koje su u terapiji koristile vaginalne hormonske pripravke značajno povećao kapacitet mjehura i količina mokraće, pa su prestale osjećati čestu i jaku potrebu za mokrenjem. Kako se vaginalni pripravci koriste samo lokalno, takva terapija se odlično podnosi i može se primjenjivati kroz više godina.

U svakom slučaju postoji više načina da se smanje, ili u cijelosti otklone, neugodni simptomi menopauze, a o najboljem izboru i načinu liječenja savjetovat će vas vaš ginekolog.

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Trešnjevka - jug /
  • Privatna ordinacija /
  • Sokolgradska 5
  • Telefon: 01/309-8864, 098/469-666
  • e-pošta: gin dot ord dot belak at gmail dot com
  • komentara: 113,
  • ukupno ocjena: 284
4,76
Pogledajte sve objavljene članke