Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Rakovac pruža 10% popusta na pregled novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Minimalno invazivna kirurgija stopala

  • Objavljen: 25. Listopad, 2016
9604_mis_1.jpg
13739_forefootrecon.JPG

 

 

Ljepota stopala  je važna, ali je s ortopedske točke gledišta njegova funkcija primarna! Osnovna funkcija stopala je da se skladno prilagođava podlozi što znači da je stopalo fleksibilno i bezbolno. Dokle god je stopalo u fleksibilno i bezbolno njegova funkcija zadovoljava, neovisno o izgledu.  

 

 

Rekonstrukcija prednjeg dijela stopala

Deformiteti prednjeg dijela stopala predstavljaju estetski problem, ali ono što pacijente svakako najviše muči jesu bolovi koje uzrokuju. Skladno stopalo je najčešće i zdravo stopalo. Kirurgija gležnja i stopala je u velikom znanstvenom , tehničkom  i tehnološkom razvoju posljednjih godina. Stopalo danas razumijemo bolje no ikada! Jednostavni zahvati poput „skidanja kvrge“ rezultiraju  lošim i kratkotrajnim poboljšanjem te se izbjegavaju. Želimo li uistinu riješiti problem deformiteta prednjeg stopala potrebno je „rastaviti“ promijenjeno stopalo i “sastaviti“ ga u što idealnijem položaju  tj. rekonstruirati ga. Rekonstrukcija prednjeg dijela stopala je veliki zahvat, ali vrlo moguć. Ono što je do sada bilo potrebno su veliki rezovi i obilje implantata. 

 

Minimalno invazivna kirurgija stopala (MIS) – operacije kroz kožu

Pionirskim pothvatima kirurgije kroz kožu koji datiraju unazad nekoliko desetljeća, dolazi do postepenog, ali progresivnog razvoja minimalno invazivne kirurgije stopala. Kroz incizije od 2mm pristupa se na sva potrebna mjesta na stopalu, čini korekcija i stopalu vraća željena funkcija i oblik. Na samoj koži gotovo da i nema rezova te ne ostaju ožiljci, ali nije riječ o magiji – za rekonstrukciju najjednostavnijeg hallux valgus deformiteta, potrebno je osteotomirati, prepiliti, korigirati barem dvije kosti stopala, a njihovo cijeljenje traje 6 tjedana za vrijeme kojih pacijent hoda u posebnoj cipeli za hod. Za fiksaciju korekcije, vrlo promišljenim osteotomijama, najčešće nije potrebno koristiti pločice, vijke ni žice koje su standardne u otvorenoj kirurgiji stopala te se smanjuje vjerojatnost komplikacija vezanih uz implantate i ukida potreba za naknadnim operacijskim zahvatom vađenja implantata.

 

Zaključno, MIS stopala omogućava rekonstrukciju prednjeg stopala gotovo bez rezova uz izvrstan estetski i funkcionalni rezultat.  

„Ono što za kirurgiju zglobova znači artroskopija, za stopalo je MIS stopala “

                        Doc.dr.sc.Ivan Rakovac, dr.med.spec.ortoped 

 

 

O autoru članka

  • Istarska županija /
  • Grad Poreč /
  • Poliklinika Rakovac /
  • Zelena Laguna 20
  • Telefon: 091/913-1986
  • e-pošta: info dot rakovac at gmail dot com
  • komentara: 15,
  • ukupno ocjena: 35
4,91
Pogledajte sve objavljene članke