Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Napadaj panike

  • Objavljen: 02. Srpanj, 2014
1931_240x170-napadaj-panike.jpg

Napadaj panike karakteriziran je intenzivnim i iznenadnim osjećajem preplavljujuće tjeskobe, osjećajem gušenja, ubrzanim radom srca, znojenjem, vrtoglavicom, strahom od ludila. Osoba često ima poriv napustiti mjesto na kojem se nalazi. Pojedini napadaji traju obično nekoliko minuta, no katkad mogu biti i dulji.

Što je napadaj panike?

Napadaj panike karakteriziran je intenzivnim i iznenadnim osjećajem preplavljujuće tjeskobe, osjećajem gušenja, ubrzanim radom srca, znojenjem, vrtoglavicom, strahom od ludila. Osoba često ima poriv napustiti mjesto na kojem se nalazi. Pojedini napadaji traju obično nekoliko minuta, no katkad mogu biti i dulji. Učestalost je raznolika te se kreće od tek nekoliko napadaja godišnje pa do svakodnevnih višestrukih napadaja panike.

Gdje se najčešće događaju napadaji?

Mjesta na kojima je doživjela napadaj panike osoba kasnije često izbjegava. U velikom broju slučajeva bolesnik prvo potraži pomoć hitne medicinske službe strahujući za svoje tjelesno zdravlje. Najčešće je potrebno neko vrijeme da osoba svoje tegobe poveže s psihološkim i potraži pomoć psihijatra. Česta mjesta na kojima se pojavljuju napadaji panike su otvoreni prostori, prostori iz kojih osoba ne može brzo otići kao što su prijevozna sredstva, mjesta gdje se nalazi veliki broj ljudi. Nakon napadaja panike često perzistira strah od sljedećeg napadaja i strah da se ostane sam tako da osobe uz sebe vole imati nekoga s kime se osjećaju sigurnima.

Kakvo liječenje se primjenjuje?

Liječenje je dvojako: lijekovima i psihoterapijom. Anksioliticima (lijekovima za umirenje) kratkoročno ublažavamo simptome tjeskobe dok dugoročno liječenje zahtjeva upotrebu antidepresiva. Psihoterapijom postupno nastojimo osobi osvijestiti uzroke napadaja panike koji osim biološke osnove najčešće imaju svoje ishodište u psihološkom. Najbolji se rezultati postižu kombinacijom farmakoterapije i psihoterapije no vrlo je bitna suradljivost bolesnika i ustrajnost u provođenju terapije. 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Podsused - Vrapče /
  • Specijalna bolnica - Vrapče /
  • Bolnička cesta 32
  • e-pošta: goranjurcan at yahoo dot com
  • komentara: 31,
  • ukupno ocjena: 45
4,22
Pogledajte sve objavljene članke