Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Marton pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Obiteljsko nasljeđe određuje najbolje vrijeme za trudnoću

  • Objavljen: 05. Ožujak, 2019
27451_1f4f3daa50b452567ad9.jpeg

Saznajte koje je, s ginekološkog gledišta, najpovoljnije razdoblje za prvu trudnoću te kada je žensko tijelo spremno za sljedeću

Idealno biološko razdoblje za ostvarenje roditeljstva su dvadesete godine, jer je tada dovoljno ginekoloških godina u životu žene iza nje, što je dovelo do sazrijevanja ginekoloških organa i stabilizacije endokrinološke osovine hipotalamus – hipofiza - jajnik.

Žene se rađaju sa svojom ovarijskom rezervom, odnosno s točno određenim brojem jajnih stanica, a kako odmiče životna dob, smanjuje se broj jajnih stanica, odnosno ovarijska rezerva. Odmicanjem reprodukcijske dobi morate imati na umu da nije svaki ciklus "ovulacijski" i da se broj "ovulacijskih" ciklusa značajno smanjuje nakon 35. godine života.

Također bitnu ulogu igra i žensko obiteljsko nasljeđe. Ako je vaša majka ili baka ranije ušla u menopauzu, morate imati na umu da takvo obiteljsko nasljeđe nije povoljno za odgađanje majčinstva. Hormonske promjene prije samog ulaska u menopauzu počinju se zbivati i više godina ranije (čak pet do deset godina) i je to razdoblje obilježeno smanjenom mogućnošću zanošenja. Upravo ove činjenice morate imati da umu kada donosite odluku o tome želite li i kada imati dijete.

Za drugu trudnoću najbitnija je emocionalna spremnost

Za odluku o drugoj trudnoći najvažniji je osjećaj žene o njezinim mogućnostima da ponovno ostvari trudnoću. Definitivno je oslanjanje na vlastiti instinkt izuzetno bitno. Završetkom babinja tijelo postupno, kroz mjesec do dva, dolazi u svoje prijašnje stanje, s tim da je tijek babinja izuzetno individualan. Vrijeme tjelesnog oporavka ovisi o načinu i tijeku poroda, veličini ploda, je li se radilo o višeplodnoj trudnoći ili ne, o tijeku same trudnoće i općoj kondiciji majke.

Već nekoliko mjeseci nakon poroda, žena može biti fizički spremna za drugu trudnoću, ovisno o svojoj općoj kondiciji, no emocionalna spremnost za ulazak u drugu trudnoću je dodatni, neizmjerno bitan čimbenik.

Naravno svi napuci koji vrijede za ulazak u prvu vrijede i za ulazak u drugu trudnoću. Između ostalog to su preporuke za unošenje folne kiseline, magnezija, cinka, selena i omega 3 masnih kiselina šest do osam tjedna prije planiranog zanošenja.

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika - dr. Marton /
  • Andrije Hebranga 20
  • Telefon: 01/481-1336
  • e-pošta: ulla dot marton1 at zg dot t-com dot hr
  • komentara: 53,
  • ukupno ocjena: 135
4,61
Pogledajte sve objavljene članke