Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Jeleković pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Povratak u formu nakon porođaja

  • Objavljen: 12. Rujan, 2016
28363_woman-304646_960_720.png

 

 

Tijekom i neposredno nakon porođaja izgubit ćete oko 6 kg. Oko 2-3 kilograma izgubit ćete postupnim gubitkom tekućine koja je nakupljena tijekom trudnoće u vašem organizmu, te smanjivanjem maternice na svoju prvotnu veličinu tijekom babinja (6 tjedana po porodu). Raznolika i uravnotežena prehrana, te tjelovježba pomoći će vam da ostatak kilograma postupno izgubite, te da se vratite u svoju formu prije porođaja. Za žene koje doje taj 'višak' kilograma je dobro došao jer je za dojenje potrebana energije, a masno tkivo je njezin spremnik. Samim time, dojenje može pripomoći da se višak kilograma izgubi. Redovito i raznoliko jedite, ne preskačući obroke. Izbjegavajte pretjerano masna jela i šećer. Pijte dovoljno tekućine.

Tjelovježba vam također pomaže, ali morate biti oprezni. Najranije se može početi s vježbama međice – mišićnog dna zdjelice (Kegelove vježbe) koje savjetujemo svim ženama, posebno onima kod kojih se već tijekom trudnoće javilo nekontrolirano otjecanje mokraće prilikom nekog napora (kašljanje, kihanje...), te onih kod kojih je porođaj bio dugotrajan i težak  Tijekom trudnoće i porođaja mišići međice podnijeli su veliki napor što dovodi do njihovog opuštanja, a ukoliko je to opuštanje veliko može dovesti do nemogućnosti zadržavanja mokraće (inkontinencije). S Kegelovim vježbama možete započeti kada rez od epiziotomije zacijeli i kad prestane vaginalno krvarenje, a to je oko 2 do 3 tjedna nakon porođaja. Vježbe se izvode tako da stisnete mišiće dna zdjelice, a to je kao da pokušavate zadržati mokrenje. Pri tome nemojte stezatiti trbušne mišiće. Stisnite mišiće oko 5-10 sekundi, a nakon toga slijedi pauza, toliko da se odmorite, te ponovite. Dnevno provodite vježbe 5 puta s 10 serija stiskanja.

Tijekom  trudnoće trbušni mišići i koža trbuha se opuštaju, a nakon porođaja se spontano vraćaju u svoj prvotni položaj. S vježbama za trbušne mišiće nemojte krenuti prerano, jer prilikom izvođenja tih vježbi dolazi do porasta tlaka unutar trbušne šupljine što je dodatni pritisak na oslabljenu međicu. Zato nakon poroda prvo krenite s vježbama za međicu, a tek nakon 2 mjeseca s vježbama za trbušne mišiće. Možete provoditi jednostavne vježbe za jačanje trbušnih mišića, kao «vožnja biciklom», dizanje u «svijeću»..

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Trešnjevka - jug /
  • Privatna ordinacija /
  • Horvaćanska 120/2
  • Telefon: 01/363-6699
  • e-pošta: zdravko dot jelekovic1 at zg dot t-com dot hr
  • komentara: 31,
  • ukupno ocjena: 110
4,87
Pogledajte sve objavljene članke