Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Kapun pruža 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Prekomjerno aktivni mjehur

  • Objavljen: 12. Veljača, 2017
32640_kapunko.jpg

 

Prekomjerno aktivni mjehur je  jedan od najčešćih problema žena ali i mnogih muškaraca . U normalne zdrave osobe prvi nagon na mokrenje javlja se kod ispunjenosti mjehura od 100 ml , a drugi tj. nagon kada osoba i mokri javi se kod ispunjenosti mjehura od 300-500 ml. Uredno mokrenje smatramo onim kada osoba noću mokri do jednom a danju 4-6 puta. 

 

U osoba koje imaju prekomjerno aktivni mjehur neizdrživi pritisak na mokrenje javlja se kod ispunjenosti mjehura od 50-200 ml. Vrlo često takvim osobama češće ili rjeđe hitno bježi urin.  Te osobe mokre svakih pola sata do sat do najviše 1,5 do dva. Noću od dva do 5 puta.

To naravno remeti njihov radni ritam, neispavani su, onemogućuje  ih u izlascima i druženju  ( kino, posjete, izlasci ). Život im tegobe okrenu naglavačke.

Nakon što se isključe uzroci tegoba  ( upale , kamenci ,tumor) pregledom, ocjenom kvalitete života , dnevnicima mokrenja ,pregledom sedimenta urina i urino kulturom, ultrazvukom mjehura prije i poslije mokrenja, i po potrebi cistoskopijom urolog je u situaciji provesti terapiju.

Nakon što se pacijente poduči  promjeni životnih navika, vježbama mišića dna zdjelice , pokuša im se  privikavati mjehur na odlaganje mokrenja,  a stimulacija mišića dna zdjelice ne daju rezultata , terapija lijekovima je slijedeći korak.

Parasimpatolitici  tj. lijekovi koji onemogućuju nevoljne kontrakcije mjehura ( Detrunorm , vesicare i Emselex , oxibutinin  )te najnoviji lijek koji omogućuje mjehuru da se lakše puni   (Mirabegron) daju izvrsne rezultate.  

U nekoliko tjedana  kod većine bolesnika dolazi do poboljšanja a kod nekih se mokrenje gotovo normalizira. Tek ako rezultata nema ili nisu onakvi kakve i pacijent i njegov liječnik očekuju te su  operacija ili apliciranje Botulina u mjehur vjerojatna opcija .

Urodinamiku,  koja  je invazivnija dijagnostička metoda  sa određenim mogućim komplikacijama ne bi smjeli preskočiti kao slijedeću dijagnostičku pretragu. 

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Novi Zagreb - istok /
  • Privatna ordinacija /
  • Marjanovićev prilaz 6
  • Telefon: 01/660-4779
  • e-pošta: neven at ordinacijakapun dot hr
  • komentara: 32,
  • ukupno ocjena: 94
4,68
Pogledajte sve objavljene članke