Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Kapun pruža 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Preuranjena ejakulacija (PE) i nova metoda liječenja

  • Objavljen: 19. Prosinac, 2013
5034_problemiUKrevetu.jpg

Preuranjena ejakulacija je mora svakog muškarca koji ima ili je imao taj problem, a s njime se teško nose i njihove partnerice. Po definiciji to je stanje kad muškarac svrši i ejakulira prije penetracije, za vrijeme penetracije ili unutar dvije minute nakon penetracije, ili ako smatra da mu je vrijeme do ejakulacije bitno kraće nego prije. Dakle nesposobnost odgode ejakulacije. Znamo ga nazivati i ejaculatio precox ili rapid ejakulationem. Može se javiti od samih početaka seksualnih odnosa ( life long) ili je stečena , tj. javi se u određeno doba života. 

Epidemiološka istraživanja su pokazala da je pojavnost tegoba prisutna kod 18 do 25 % muškaraca, ovisno o životnoj dobi i učestalija su nego npr. erektilna disfunkcija . Muškarci kao uzrok preranog vrhunca navode preveliku seksualnu uzbuđenost, pojačan osjetljivost na dodir, prerijetke odnose, osjećaj tjeskobe i starenje. Srednja vrijednost kod pacijenata koji se žale na PE je u 67 % slučajeva manja od 2 minuta. Smanjena količina neurotransmitera serotonina znači i bržu ejakulaciju. Liječenje se do nedavno sastojalo od primjena bihevioralnih i kognitivnih metoda npr. vježbi po Master-Jonsonu, upotrebom lokalnih anestetika, lijekovima ( triciklički antidepresivi , PDE-5 inhibitori ), te vrlo rijetko kirurški ( dorzalna neurotomija penilnih vlakana ). Prošle godine je u SAD i Europi registriran novi lijek, dapoksetin, koji je i jedini od lijekova odobren za liječenje preuranjene ejakulacije i nalazi se u smjernicama Europskog urološkog društva. Lijek spada u skupinu tricikličkih antidepresiva, ali se za razliku od drugih iz te skupine brzo apsorbira i nekoliko sati nakon primjene izluči iz tijela. Samim time su popratne pojave lijeka vrlo male ili ih nema. Lijek se uzima 1-3 sata prije odnosa. Postoje dvije koncentracije od 30 i 60 mg. Ragistriran je na našem tržištu pod imenom Priligy i cijena mu je oko 90 kn po tableti. Preporučuje se muškarcima u dobi od 18 do 64 godine.

Treba napomenuti da se kod novostečenih preuranjenih ejakulacija treba pokušati pronaći i riješiti uzrok nastanka preuranjene ejakulacije.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Novi Zagreb - istok /
  • Privatna ordinacija /
  • Marjanovićev prilaz 6
  • Telefon: 01/660-4779
  • e-pošta: neven at ordinacijakapun dot hr
  • komentara: 32,
  • ukupno ocjena: 94
4,68
Pogledajte sve objavljene članke