Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Poliklinika Dermaplus pruža 10% popusta na pregled novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

PRP (terapija vlastitom krvlju) - primjena kod gubitka kose

  • Objavljen: 14. Travanj, 2016
31636_Platelet-Rich-Plasma.jpg

Što je to PRP ?

Zadnjih desetak godina u različitim granama medicine koristi se vlastita krv za liječenje različitih bolesti, kroničnih rana, ozljeda tetiva, živaca, mišića i zglobova te prijeloma kostiju. Od 2007. godine vlastita krv primjenjuje se i u dermatologiji i estetskoj medicini uz primjenu PRP metode (engl. Platelet Rich Plasma) što znači krvna plazma bogata trombocitima. Trombociti su sastavne stanice naše krvi, koje sadrže brojne faktore rasta, koji se oslobađaju nakon aktivacije, a koji djeluju tako da stimuliraju matične stanice i time ubrzavaju proces cijeljenja i regeneracije tkiva.

PRP metoda u dermatologiji i estetskoj medicini najčeće se koristi za ubrzavanje procesa cijeljenja rana, za smanjivanje ožiljaka i strija, te za „pomlađivanje kože“ i u novije vrijeme i za stimulaciju rasta kose. Da bi se pripremila plazma bogata trombocitima  najprije je od pacijenta potrebno izvaditi manju količinu krvi. Ona se zatim stavlja u specijalnu centrifugu koja se velikom brzinom rotira te automatski proizvodi PRP – plazmu bogatu trombocitima i faktorima rasta koja se odvaja od leukocita i eritrocita. PRP sadrži više do 20 različitih faktora rasta i drugih proteinskih molekula, koji potiču angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila), stimuliraju proliferaciju i diferencijaciju matičnih stanica, kao i fibroblasta i keratinocita, te potiču cijeljenje i regeneraciju tkiva, a potiču i stvaranje kolagena i elastina u koži.

REGENERATIVNA PRP TERAPIJA ZA PRIRODNI POTICAJ RASTA KOSE

Androgena alopecia ili muški tip ćelavostije najčešći oblik gubitka kose kod muškaraca. Glavnu ulogu kod ovog progresivnog gubitka kose ima  genetski uvjetovana povećana osjetljivost receptora u dlačnim folikulima na androgene hormone, odnosno na aktivni metabolit muškog spolnog hormona testosterona –dihidrotestosteron. Dosadašnja terapija androgene alopecije primarno je bila usmjerena na primjenu lokalnog pripravka  minoksidila i oralnu primjenu lijeka finasterida, koji imaju povoljan učinak na rast kose uz redovitu primjenu, ali su s druge strane potakli zabrinutost zbog mogućih nuspojava kod dugotrajne primjene.  Upravo zbog toga nova terapija PRP (Platelet-rich plasma) uz povoljan učinak na rast kose otvara mogućnost učinkovitog, prirodnog i neškodljivog tretmana.

Kako izgleda PRP terapija kod tretmana gubitka kose?  

Primjena PRP metode za liječenje ispadanja kose primjenjuje se od 2007.godine. Porast kose moguće je vidjeti  nakon 2 mjeseca, ali je tipično vidljiv učinak unutar 4-8 mjeseci, a rezultat će se nastaviti poboljšavati do kraja prve godine nakon provedene terapije. Ovaj tretman nema zabilježenih neželjenih učinaka i može se kombinirati sa bilo kojom drugom terapijom za rast kose. Idealni kandidati za ovu terapiju su muškarci i žene u ranijoj fazi prorjeđenja kose, pacijenti sa tankom dlakom i oni koji difuzno gube kosu.

Primjenom PRP metode kod većine pacijenata je uočen ubrzani rast kose – gušća kosa i deblja dlaka u odnosu na netretirano područje. Povoljan učinak PRP metode kod androgene alopecije uzrokovan je djelovanjem različitih faktora rasta iz trombocita koji potiču dijeljenje stanica u dlačnom folikula i promoviraju rast kose. Faktori rasta koji se oslobađaju iz trombocita djeluju na matične stanice u dlačnom folikulu, stimulirajući njihovu prolifereativnu fazu i diferencijaciju uz nastajanje novih dlačnih folikula i poticanje nastanka novih krvnih žila (neoangiogeneza).

Učinkovitost terapije je klinički dokazana, ali najbolji rezultati se postižu kod osoba s prorijeđenom i tankom kosom, kod kojih još nije nastupila ćelavost.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Gornji Grad - Medveščak /
  • DermaPlus, Poliklinika za dermatologiju i venerologiju /
  • Kaptol 25
  • Telefon: 01/481-9504
  • e-pošta: info at dermaplus dot hr
  • komentara: 36,
  • ukupno ocjena: 149
4,74
Pogledajte sve objavljene članke