Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Prsnuće maternice tijekom trudnoće

 • Objavljen: 26. Rujan, 2015
8413_maternica_ruptura.jpg

Što je to ruptura maternice?

Potpuno prsnuće maternice (ruptura uteri completa), kao i bilo kojeg organa u tijelu ozbiljno ugrožava život majke i djeteta. Ukoliko prsne mišić, ali su plodovi, ovoji i seroza neozlijeđeni, govorimo o nepotpunoj rupturi maternice (ruptura uteri incompleta).

Može li prsnuti zdrava maternica, odnosno može li prsnuti maternica koja nije bila podvrgnuta prethodnoj operaciji?

Prsnuće maternice koja je ranije bila podvrgnuta operaciji puno je češće, premda se može susresti i prsnuće prethodno neozlijeđivanog organa. Tada je to vrlo rijetko: u oko 1:5700-20 000 trudnoća. Prosječna opasnost prsnuća maternice nakon prethodnog  carskog reza je oko 0,3%.

Zašto nastaje prsnuće maternice?

Patogeneza nije dobro upoznata, a sklonost se pripisuje:

-          stečenoj ili naslijeđenoj slabosti tkiva maternice (uz npr. Ehlers-Danlosov sindrom)

-          poremećenoj građi stijenke (uz npr. anomalije sraštenja Mullerovih cijevi)

-          prerastegnutosti

-          ozljedi

Koji su rizični čimbenici?

To su: mnogorodnost, starija dob majke, u porodu distocija i produljeni porođaj, makrosomija, višeplodnost i poremetnje placentacije.

Kako posumnjati na prsnuće maternice u trudnoći?

U trudnoći, kada ne nadziremo kucajeve djetetovog srca kontinuirano, sumnju na prsnuće maternice može pobuditi stalna bol i znakovi krvarenja u trbuhu. I ovi su znakovi, na žalost, rijetki i mogu potpuno izostati. Katkad sumnju na prsnuće maternice može pobuditi nagla promjena položaja djeteta ili promjena oblika maternice. Krvarenje na rodnicu najčešće izostaje, ali se može zamijetiti neobjašnjiva tahikardija majke ili nagli pad krvnog tlaka.

Je li neophodna operacija?

S obzirom da je potpuno prsnuće maternice obično praćeno znakovima pogoršanja stanja djeteta ili majke sa simptomima akutnog krvarenja u trbuh, operacija je uvijek indicirana. Kod laparotomije se  nađe prsnuće stijenke, najčešće potpuno, koje je, nakon poroda djeteta, potrebno zbrinuti. Incizija trbuha trebala bi biti donja medijalna zbog bolje preglednosti i lakšeg pristupa u slučaju indikacije za histerektomiju.

Koji je rizik ponavljanja prsnuća maternice?

Nakon prsnuća prethodno neozlijeđene maternice u trudnoći, opasnost ponovnog prsnuća je od 20-100% i može se dogoditi bilo kad tijekom trudnoće, čak i u drugom trimestru. Ocjena debljine ožiljka ultrazvukom ili MRI tehnikom se može učiniti, ali nema dokaza da se opasnost prsnuća može značajnije povezati sa izmjerenom debljinom miometrija. Poznato je kako je do ponovnih prsnuća dolazilo i nakon izmjerenih normalnih debljina donjeg uterinog segmenta.

 

 

O autoru članka

 • Grad Zagreb /
 • Trnje /
 • Ginekološka poliklinika - GinOps /
 • Korčulanska 3f
 • Grad Zagreb /
 • Gornji Grad - Medveščak /
 • KBC Zagreb - Petrova /
 • Petrova 13
 • Telefon: 01/618-0955, 091/668-8998
 • e-pošta: ginops at ginops dot hr
 • komentara: 0,
 • ukupno ocjena: 114
3,64
Pogledajte sve objavljene članke