Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Husar pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Računanje plodnih dana kao kontracepcija

  • Objavljen: 24. Srpanj, 2017
24108_kontracepcija.png

 

 

Tradicionalno, jedna od najraširenijih “prirodnih” (vrlo čest izraz u mojih pacijentica ukoliko se ne koristi nikakvo posebno kontracepcijsko sredstvo) kontracepcijskih metoda jest računanje odnosno predviđanje plodnih dana te apstinencija od spolnih odnosa u vrijeme tih “opasnih” dana.

 

 

Naravno, metodu je moguće koristiti i suprotno ukoliko postoji želja za zanošenjem. U stručnoj literaturi metoda se naziva Ogino-Knausova, prema autorima koji su je prvi sustavno izložili. Nažalost, zbog nepoznavanja točnih fizioloških činjenica postoji mogo krivih “pravila” računanja što je uzrokovalo mnogo neželjenih trudnoća. Izložit ću točan način računanja ali svakako i ograničenja metode. Uobičajeno, menstruacijski ciklus traje 28 dana.U menstruacijskom ciklusu postoji, u pravilu, jedna ovulacija (oslobađanje iz jajnika zrele, za oplodnjiu sposobne jajne stanice) i to otprilite u polovici ciklusa - dakle 14. ± 2 dana nakon početka menstruacije - dakle između 12.-16. dana menstruacijskog ciklusa. Nakon ovulacije jajna stanica je sposobna za oplodnju otprilike 24 sata što znači dodatak novog “opasnog” dana, sada smo na “opasnim” 12.-17. danima ciklusa. I posljednje, spermiji ubačeni u rodnicu su sposobni oploditi oko 48 sati, što znači da spolni odnos ne smije biti nakon 10. dana ciklusa. Sveukupno dakle, ukoliko postoji pravilan ciklus “opasni” su 10.-17. dan nakon početka menstruacije.

 

No, odmah slijedi ali: malo je žena sa posve urednim ciklusima, i u iste žene može ciklus varirati od mjeseca do mjeseca osobito nakon trudnoće, u prvim godinama nakon početka menstruacije i u godinama premenopauze, dakle, nakon četrdesete. Ako je ciklus vrlo kratak (21 dan ili manje) ovulacija nastaje neposredno nakon, ili čak za vrijeme menstruacije. Ukoliko su ciklusi dugi (35 dana ili više) ovulacija nastaje nekoliko tjedana nakon kraja menstrualnog krvarenja Dakle, u žena sa jako varijabilnim trajanjem ciklusa ovulacija može nastati i vrlo širokom rasponu. Stoga, metoda se ne može upotrijebiti ukoliko dužina ciklusa u prethodnih barem godinu dana (što duže to bolje) varira 10 ili više dana. Ukoliko ciklusi variraju treba odrediti najkraći i najdulji ciklus tijekom promatranog perioda.Od najkraćeg ciklusa oduzima se 18 dana (28-10 = 18) a od najduljeg ciklusa se odbija 11 dana (28-17=11). Na primjer, ukoliko ciklusi variraju u dužini između 25 i 32 dana, spomenutom računicom dobivamo da su “opasni” dani 25-18=7 te 32 -11= 21.”Opasni” su dakle dani od 7.-21. dana ciklusa (1. dan menstruacijskog ciklusa = 1. dan menstruacijskog kvarenja). Iz ovoga se dakle vidi, da što je ciklus točniji broj “opasnih” dana se bitno smanjuje.

 

Treba također napomenuti da se metoda mora napustiti i u žena sa posve urednim ciklusima u slučaju bolesti, te neočekivanih fizičkih ili psihičkih napora jer tada se ciklusi lako mogu poremetiti.

 

Ipak, usprkos ograničenjima postoji mnogo parova kojima će metoda biti vrlo dobra, pouzdana i uspješna. Ona zahtijeva nešto više inteligencije te racionalnosti radi dosljednog primjenjivanja svih pravila. Dakako, u vrijeme “opasnih” dana moguće se zaštititi nekom drugom konracepcijskom metodom npr. prezervativom što je sa stanovišta zdravstvenih rizika gotovo idealna kombinacija

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Trešnjevka - sjever /
  • Privatna ordinacija /
  • Tratinska 27/4
  • Telefon: 01/309-6827
  • e-pošta: ginekoloska dot ordinacija-husar at email dot t-com dot hr
  • komentara: 90,
  • ukupno ocjena: 117
4,86
Pogledajte sve objavljene članke