Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Poliklinika Dermaplus pruža 10% popusta na pregled novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Škola atopije - 28.listopada 2017. - edukacija za roditelje djece s atopijskim dermatitisom

  • Objavljen: 24. Rujan, 2017
10925_skolaatopije.jpg

 

 

Prijavite se za sudjelovanje na interdisciplinarnom edukativnom programu za roditelje djece s atopijskim dermatitisom koji će se održati 28.listopada 2017. od 9-12 sati,  Hotel Dubrovnik, Zagreb. 

 

 

 

Osigurajte svoje mjesto za besplatno sudjelovanje prijavom na e-mail: 

info@dermaplus.hr

 

 

Škola atopije predstavlja interdisciplinarni edukativni program namijenjen roditeljima djece oboljele od atopijskog dermatitisa, kao i djece koja imaju alergiju na hranu u sklopu bolesti.  Ova edukacija ima svrhu pojasniti roditeljima uzroke bolesti, čimbenike koji dovode do pogoršanja upale i upute pravilnog provođenja terapije, a u slučaju alergije na hranu i važnosti eliminacijske dijete i nutricionističkom savjetovanju o pravilnom hranjenju djeteta.

 

Prvi edukativni programi za roditelje (Škole atopijskog dermatitisa) počele su se organizirati u velikim dermatološkim centrima u Europi još 2004. godine i to najprije u Njemačkoj, a kasnije i u Francuskoj (prof. Stalder - 2006.), te u Italiji (prof. Carlo Gelmetti- 2007.), a njihov je utjecaj na poboljšanje kontrole bolesti i poboljšanja kvalitete života za roditelje i oboljelu djecu iscrpno dokumentiran u brojnim studijama.  Danas je ovaj interdisciplinarni edukativni program postao "zlatni standard" u pristupu i liječenju djece s ovom kroničnom bolesti kože.


U Hrvatskoj je prva Škola atopije održana u prosincu 2011. godine u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC „Sestre milosrdnice“ , na inicijativu i u organizaciji dermatologinje prim.dr.sc. Lene Kotrulja, koja je okupila interdisciplinarni stručni tim (uži spec. dječje dermatologije, nutricionist i psiholog).

Od 2015. godine ovaj edukativni program provodi se u organizaciji Poliklinike za dermatologiju i venerologiju "DermaPlus" u Zagrebu. Ovaj program provodi se kroz interdisciplinaran stručni tim ( dječji dermatolog, pedijatar gastroenterolog, pedijatar pulmolog, nutricionist, psiholog) kako bi se roditeljima pojasnila kompleksna problematika atopijskog dermatitisa koji se osim kožnih simptoma može komplicirati i probavnim smetnjama, respiratornim simptomima, a u ranoj dojenačkoj dobi i čestom alergijom na hranu. 

Edukacija uključuje predavanja o uzrocima/etiopatogenezi bolesti, osnovnim dijagnostičkim postupcima, liječenju, pravilnoj njezi kože, te o izbjegavanju brojnih čimbenika koji mogu dovesti do pogoršanja bolesti. 

Sudionici edukacije mogu sudjelovati i na  dvije interaktivne radionice sa uputama o pravilnoj primjeni terapije i njezi kože uz učenje primjene “vlažnih povoja" kod pogoršanja bolesti. 

U drugoj radionici provodi se nutricionističko savjetovanje o adekvatnoj prehrani djece kod koje je utvrđena alergija na hranu, s posebnim naglaskom na dojenačku dob, u smislu primarne i sekundarne prevencije javljanja atopijskog dermatitisa.

 

Program predavanja: 

09.00 - 09.20 Uvod, patogeneza i epidemiologija atopijskog dermatitisa

09.20 - 09.35 Alergološka dijagnostika kod djece s atopijskim dermatitisom

09.35- 10.00 Liječenje atopijskog dermatitisa i sekundarna prevencija; važnost kontrolirane primjene lokalnih kortikosteroida (prim.dr. sc. Lena Kotrulja, dr.med. spec. dermatovenerolog, uži spec. pedijatrijske dermatologije)- Poliklinika DermaPlus

10.00 - 10.30 Gastrointestinalne manifestacije alergije na hranu (prim.dr. Alemka Jaklin Kekez, dr.med. pedijatar- uži spec. pedijatrijske gastroenterologije) – Poliklinika Helena

10.30-10.45  PAUZA

10.45 - 11.15 Eliminacijska dijeta kod djece s alergijom na hranu i strah od deficita; izvor nutrijenata u drugim namirnicama (Tina Milavić, prof, doktorand nutricionizma na PBF-u)

11.15- 11.30 Edukacija djece o bolesti kroz priču – „Priča o kućici“ (med.sr. Vanja Primorac)

11.30 - 12.00 Praktični dio:  1. Interaktivna radionica primjene lokalne terapije i njege kože; 2.nutricionističko savjetovanje – savjeti o prehrani djeteta sa dokazanom alergijom na hranu

 

Više o programu možete pročitati OVDJE!

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Gornji Grad - Medveščak /
  • DermaPlus, Poliklinika za dermatologiju i venerologiju /
  • Kaptol 25
  • Telefon: 01/481-9504
  • e-pošta: info at dermaplus dot hr
  • komentara: 31,
  • ukupno ocjena: 124
4,87
Pogledajte sve objavljene članke