Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Stasiow pruža 10% popusta na ukupno trajanje terapije novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Sloboda nije činiti isključivo ono što želimo!

  • Objavljen: 17. Siječanj, 2018
11800_woman-girl-freedom-happy.jpeg

 

Ako je prvi korak upoznati sebe, drugi bi, nesumnjivo, morao biti njegova pratilja - udijeliti si slobodu. I kažem udijeliti si, a ne izboriti se, jer mislim na unutarnji proces autonomije, a ne na priprostu i varljivu ideju da je sloboda “moć da činiš što ti se prohtije”. Veoma je važno ustanoviti tu razliku, jer ta definicija odgovara svemoći, a ne slobodi. Svemoć je nadljudska i ne postoji, a sloboda je moguća, poželjna i ostvariva. Katkad se može učiniti kako nam se sviđa ili nam odgovara da pobrkamo ta dva koncepta. Sloboda jest ni manje ni više nego mogućnost ili pravo koje svatko od nas ima da izabere jednu (katkad ne samo jednu) opciju od onih koje se u određenom trenutku nude.

SLOBODA JE SPOSOBNOST DA BIRAMO UNUTAR MOGUĆEGA

ŠTO VIŠE IZBORA IMAMO IMAMO VEĆU SLOBODU

Ta sloboda uključuje i treba, naravno, iskrenost, da ne bismo proglasili nemogućim ono što nije nemoguće samo ne bismo li porekli  da odbacujemo sve druge mogućnosti zbog svojih principa, svojih strahova i svoje koristi. Ako učinimo taj korak prema svojoj slobodi, moramo prihvatiti posljedicu da su neke situacije u kojima ne možemo birati zapravo proizvod prethodnog  izbora.

Ipak, nekad je odveć primamljivo reći da ne možemo ništa jer tako smanjujemo svoju odgovornost za posljedice vlastitog izbora. Proglasiti sebe slobodnima znači učiniti korak prema konačnoj samostalnosti, prihvatiti cijenu svojih odluka, makar već danas shvatio da sam pogriješio, znati prihvatiti da je bilo moguće suprotno, a nisam to učinio, priznati da su to drugi zapravo učinili iako mi se dalje čini da je najlogičnije bilo učiniti ono što sam učinio ja.

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Centar za psihološko savjetovanje /
  • Martićeva 67
  • Telefon: 091/221-9550
  • e-pošta: psihonet dot net at gmail dot com
  • komentara: 17,
  • ukupno ocjena: 40
5
Pogledajte sve objavljene članke