Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Kapun pruža 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Sterilni brak

 • Objavljen: 09. Travanj, 2015
6034_sterilni_brak.jpg

Sterilni brak postaje značajan problem mnogih parova u novije vrijeme. Kada se par odluči za potomstvo, 25% žena zatrudni u prvom mjesecu, 75% u šest mjeseci, a 90% nakon godinu dana. Ukoliko nije došlo do začeća u prvoj godini brak se smatra neplodnim te se preporuča pregled žene kod ginekologa, a muškarca kod urologa.

Uzrok steriliteta u 20% slučajeva je u muškarcu, u 30% doprinose oba partnera, u 40% je problem kod žena, a u 10% slučajeva uzrok se nemože identificirati.

Zbog slabije sposobnosti oplodnje uvijek se ispituje kvaliteta sperme (spermiogram).

Najčešći nalaz kod slabije oplodnje su: smanjen broj spermija (oligospermija), slabija pokretljivost (astenospermija), nepravilni oblici (teratospermija) i rjeđe, potpuna odsutnost spermija (azospermija).

U faktore rizika koje pridonose slabijoj kvaliteti sperme spadaju alkohol, cigarete, kava, marihuana, kokain te neki lijekovi. Od lijekova do patološkog spermiograma može dovesti uzimanje nitrofurantoina, cimetidina te sulfonamidi. Evaluacijom brojnih studija utvrđeno je da je broj spermija u ejakulatu od 1938. do danas pao na polovicu, dok je količina sjemena manja za 20 % (E.Carlsen, British madical Journal, 1992.)! Smatra se da je takav dramatičan pad uvjetovan najvjerojatnije promjenom načina života i faktorima okoliša (izloženost brojnim kemijskim toksinima i drugim zagađivačima). Zanimljivo je da su svi istraživaći koji osporavaju te podatke ,na platnim listama kemijskih i naftnih kompanija DoW Chemical–a i Shell Oil-a (Fertyliti and Sterility, 1995, vol 63)! Također je utvrđeno da industrijski radnici koji duže vrijeme rade u slabo ventiliranom, toplom i kemijski zagađenom prostoru imaju dvostruko veću vjerojatnost oligospermije (Infertility, 1987, vol 10), dok seljaci, odnosno poljoprivrednici imaju veću gustoću sperme od ostalih radnika (Lancet, 1994, vol 343). Uzimanje estrogena u toku trudnoće u muške djece isto može uvjetovati smanjeni broj spermija. Estrogena i estrogenu sličnih supstanci ima u u produktima soje, mliječnim proizvosdima, dioksinu i raznim drugim kemikalijama (Lancet, 1993, vol 341).

Dijagnostika:

Prva linija pretraga: klinični pregled, spermiogram, hormonske pretrage (testosteron, FSH, LH).

Druga linija pretraga: test na antispermatična-antitjela, pretraga sperme na bakterije, biopsija testisa, transrektalni ultrazvuk, vazografija i funkcionalna evaluacija spermija.

Najčešće dijagnoze nakon potpune evaluacije pacijenata su:

 • varikokela (raširene vene iznad testisa) 38%
 • nepoznati uzroci 24%
 • obstrukcija sjemenovoda 13 %
 • kriptorhizam (naspušteni testisi) 3,5%
 • antitjela protiv vlastitih spermija 2,5%

Prehrana, način života, navike:

Za zdravlje, pa tako i plodnost, općenito je korisna dijeta zasnovana na svježem voću i povrću, integralnim žitaricama, bjelančevina s manje masti (riba, perad, legumi) i čistoj vodi. No brojna istraživanja potvrđuju da specifični prehrambeni sastojci također pomažu kvaliteti sperme - najvjerojatnije tako da kao antioksidansi štite spermu od toksičnih djelovanja.

Nikotin i drugi nusprodukti dima cigarete (npr. Kadmij) smanjuju broj, morfologiju i pokretljivost spermija za 20% (Archives of Andrology, 1995, vol 34). Muškarci profesionalno izloženi olovu, pesticidima i drugim kemikalijama još su izloženiji riziku. Uzimanje C-vitamina teškim pušačima popravlja kvalitetu sperme. Od drugih antioksidansa koji bi mogli pomoći kod neplodnosti spominju se vitamin E, koenzim Q10, selen, cink i glutation.

Tkivo prostate je bogato cinkom i magnezijem pa se ovi minerali smatraju značajnim u terapiji neplodnosti. Cink je antagonist kadmija, neophodan u sintezi proteina, dok je koncentracija magnezija u sjemenu neplodnih muškaraca dvostruko manja nego u plodnih (Urology, 1987, vol 29).

L-karnitin, tvar koja sudjeluje u metabolizmu masti, se nalazi u većoj koncentraciji u epididimu i spermi. Pri nižoj koncentraciji, u pušača, češća je impotencija (American Journal of Epidemiology, 1994, vol 140).

Budući da toplina negativno utječe na produkciju spermija, nenamjerno zagrijavanje testisa može smanjiti plodnost inače normalnog muškarca. Ukoliko vas očinstvo zaobilazi razmislite o izbjegavanju vrućih kupki, sauna, nošenja uskog donjeg rublja, suspenzorija i uskih hlača. Kao i kod drugih tretmana učinite to na barem tri mjeseca kako bi dopustili razvoj nove sperme (Fertility and Sterility, 1986, vol 46). Ovo su neke prirodne metode koje uz otklanjanje ostalih faktora rizika treba uzeti u obzir kod smanjene plodnosti, prije nego što se bacite na skupe, složene postupke. Iako mogu zahtijevati promjenu načina života i prehrane, što nije lako, mogu uroditi i velikom nagradom!

Terapija:

Uklanjanje faktora rizika, operativna ako je razlog varikokela, hormonska ako je uzrok pretestikularan.

U svijetu se često provodi empirijska terapija Klomifen-citratom (indirektno se povećava razina testosterona u krvi) ali dokazanih rezultata za sada nema.

Ukoliko do poboljšanja spermiograma i oplodnje ne dođe preporučaju se tehnike asistirane (ART) i izvanmaterične oplodnje (IVF).

O autoru članka

 • Grad Zagreb /
 • Novi Zagreb - istok /
 • Privatna ordinacija /
 • Marjanovićev prilaz 6
 • Telefon: 01/660-4779
 • e-pošta: neven at ordinacijakapun dot hr
 • komentara: 32,
 • ukupno ocjena: 94
4,68
Pogledajte sve objavljene članke