Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Gašparac pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Što je to "bezmetalna" krunica?

  • Objavljen: 12. Prosinac, 2013

U današnje doba sve veće želje za boljim, ljepšim i savršenijim osmijehom, dentalna industrija razvila je materijale kojima se rješavaju neki nedostaci metal-keramičkih krunica i mostova koji su uzrokovani i mogu nastati bilo radi nestručnosti  dentalnog tehničara u izradi same krunice ili nastaju zbog nestručnosti stomatologa i njegovoj vještini brušenja samog zuba za krunicu. S vremenom, radi toga,  može doći do povlaćenje gingive, dolazi do vidljivosti ruba same krunice što se očituje kroz sivkasti rub, a iznad njega boja krunice daje bijeli, kredasti i umjetan izgled.

 

 

Ako se postavi prava indikacija za krunicu ili most i ako se brušenje zuba izvede po svim pravilima o dovoljnom odstranjenju zubnog tkiva, kako u visini tako i obujmu zuba, i ako uz to imamo uz sebe educiranog tehničara, tad bi trebali biti zadovoljeni svi uvjeti za savršen estetski rad.

 

     

     

 

Materijal koji se najčešće koriste u ovakvim slučajevima je nadaleko poznati Cirkonijev dioksid ili „Cirkon“ ili „Cirkonska krunica“, a još savršeniji rezultat se postiže tzv. Staklo-keramikom ili aluminij oksidnom keramikom. Izbor ova dva materijala prepustite samom doktoru jer ovisi o boji samog brušenog zuba jer naravno niti jedan od ova dva materijala nisu potpuno svjetlosno nepropusni i njihov krivi odabir neće dovesti do željenih rezultata.

 

<

 

Kako bilo, ova dva materijala svakako će pružiti bolje estetske rezultate nego metal-keramika i svakako bi ih preporučio za radove u frotalnim dijelovima čeljusti. Naravno, ne treba zaboraviti neke nezamjenjive karakteristike metal-keramičkih radova, pogotovo u stražnjim regijama gdje se takvim radovima postiže lijepa estetika i gdje je nepotrebno pod svaku cijenu raditi bezmetalne radove.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Maksimir /
  • Stomatološka poliklinika dr. Ivo Gašparac /
  • Ulica Ivana Trnskog 17
  • Telefon: 01/465-5153
  • e-pošta: ivo at gasparac dot net
  • komentara: 23,
  • ukupno ocjena: 39
5
Pogledajte sve objavljene članke