Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Gašparac pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Što su dentalni implantati?

  • Objavljen: 27. Veljača, 2019
29436_17-300x214.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dentalni implantati služe kako bi nadomjestili jedan ili više zubi, čime se potpuno rehabilitira funkcija i estetika usne šupljine.

Katkada se zbog lošeg stanja zubi ne može više izraditi krunica ili mosna konstrukcija, pa se nakon vađenja zuba i cijeljenja koštanog grebena u svrhu nadoknade zubi ugrađuju implantati, pod predpostavkom da taj zahvat dozvoljava kvaliteta i količina preostale kosti, kao i visina i širina koštanog grebena. Implantati se danas ugrađuju rutinski , uz lokalnu anesteziju te uz minimalan kirurški zahvat.

Razgovor sa pacijentom je od ključne važnosti kako bi se detaljno upoznao sa svim fazama terapije, pa su i sva pitanja dobrodošla.

Prije ugradnje i postavljanja implantata potrebna je temeljita kontrola zdravstvenog stanja pacijenta te CBCT kako bi se preciznije odredila pozicija postavljanja implantata.

Faze terapije

I. faza: dijagnoza i plan tretmana

Nakon konzultacija i pregleda RTG i CBCTsnimaka te na osnovu dobivenih podataka prolazimo kroz cjelokupni plan tretmana, vremensku i financijsku konstrukciju.

II. faza: postavljanje implantata

Implantati se postavljaju, uključujući eventualne popratne zahvate ako su potrebni:

Sinus lift
Gubitkom stražnjih gornjih zuba dolazi do atrofije čeljusne kosti te do spuštanja dna maksilarnoga sinusa. Da bi se postavio implantat u to područje, potrebno je vratiti dno maksilarnoga sinusa natrag i napraviti mjesto za implantat.

Sinus lift je rutinski, bezbolni zahvat podizanja dna sinusa koji se radi u gornjoj čeljusti, pod lokalnom anestezijom.

Ako je zbog gubitka zuba s vremenom došlo do resorpcije kosti, tj. Ako nema dovoljne visine kosti zbog „spuštene sinusne šupljine“, potrebno je učiniti sinus lift uz nadogradnju umjetne kosti u sinusnoj šupljini.

U slučaju da postoji dovoljno kosti, najčešće se radi zajedno s postavljanjem implantata. U suprotnom, potreban period okoštavanja traje od 6 do 9 mjeseci (nakon čega se mogu postaviti implantati).

Augmentacija kosti
je termin koji se koristi za cijeli niz zahvata koji se poduzimaju da bismo povećali volumen kosti zgog postavljanja zubnog implantata.

Sve procedure uključuju dodavanje koštanoga materijala. To može biti autologna kost (koštani transplantat uzet s drugoga mjesta u pacijentovim ustima) ili umjetna kost. Postupak nadomještanja izgubljene kosti poznat je pod imenom „vođena regeneracija kosti“ (GBR – Guided Bone Regeneration).

Nakon tog postupka potrebno je pričekati od četiri do šest mjeseci da bi se kost u potpunosti stvorila prije ugradnje implantata.

Šavovi se skidaji kroz 7 dana, a proces osteointegracije (sraštavanje kosti) traje od 3 do 6 mjeseci.

III. faza: protetska konstrukcija

U ovoj fazi dentalni implantati su potpuno srasli s kosti.

Uzimaju se finalni otisci i zajedno sa dentalnim tehničarima dogovara se definitivni izgled zuba/zubi (boja, oblik, veličina…) Nakon probe, slijedi cementiranje.

Vrste dentalnih implantata koje ugrađujemo

U stomatološkoj poliklinici dr. Gašparac koristimo jedne od najboljih sustava dentalnih implantata.

- Schütz impla implantati
- Dentinum implantati

 

U odabiru se vodimo individualnim potrebama svakog pacijenta.

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Maksimir /
  • Stomatološka poliklinika dr. Ivo Gašparac /
  • Ulica Ivana Trnskog 17
  • Telefon: 01/465-5153
  • e-pošta: ivo at gasparac dot net
  • komentara: 23,
  • ukupno ocjena: 39
5
Pogledajte sve objavljene članke