Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Majnarić pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Trudnice, mačke i toksoplazmoza

  • Objavljen: 29. Prosinac, 2015
584_getty_rm_photo_of_pregnant_woman_with_cat.jpg

Trudnice, mačke i toksoplazmoza

Često se postavlja pitanje što da čine i kako da se ponašaju trudnice koje imaju mačku.

Najopasnija infekcija koju trudnica možete dobiti od mačaka je toksoplazmoza.

Mačke se mogu zaraziti loveći glodavce ili jedući sirovo meso. Mačke svježe inficirane toksoplasmozom obično nemaju simptome, kao ni ljudi, ali u svom fecesu (izmetu) mogu kroz 3 tjedna izlučivati jajašca kojima bi se osoba mogla inficirati ako ima kontakt sa mačjim izmetom.  Vrijeme potrebno za sazrijevanje jajašaca je 2-8 dana pa je osobito važno da se mačji izmet svakodnevno čisti.  

Povećanjem gestacijske dobi povećava se stopa infekcije, ali se smanjuje ozbiljnost posljedica iste.  Tako u prvom tromjesječju obično nastupi pobačaj, u drugom tromjesječju pobačaj ili prijevremeni porod, a u trećem tromjesječju kod trećine infekcija može se razviti tipična slika konatalne toksoplazmoze, trećina djece razviti će kliničku sliku kasnije tijekom života, dok se kod trećine ne nalazi niti kliničkih simptoma niti laboratorijskih promjena.
 Smatra se da je u Hrvatskoj 30-70% žena prokuženo toksoplazmozom i te osobe proizvode IgG protutijela, koja se mogu dokazati u krvi. Ta protutijela predstavljaju dobru zaštitu od infekcije.  Opasno je ako je žena izložena parazitu prvi puta u vrijeme trudnoće. U takvih žena prvo počinje proizvodnja IgM protutijela, a kasnije i IgG (čije vrijednosti u krvi rastu).  Stoga bi bilo korisno da se kod trudnica čije mačke izlaze van naprave imunološka testiranja na toksoplazmozu.

Općenito se preporuča trudnicama izbjegavanje kontakata sa izmetom mačaka (čišćenje pijeska, ležišta i sl.), te druge opće mjere; izbjegavanje jedenja sirovog odnosno slabo pečenog mesa, temeljito pranje ruku i druge higijenske mjere.

Ako trudnica mora čistiti pijesak ili raditi u vrtu (gdje se kreću  mačke) preporuča se da se nose gumene rukavice, a poslije takvog rada temeljito operete ruke. Isto tako, nakon rezanja sirovog mesa ili svježeg neopranog povrća, sve kuhinjske površine i dasku za rezanje treba temeljito oprati i izbjegavati dodire po ustima i očima u međuvremenu.

Bez obzira na sve, nema razloga da se trudnica riješi svojih kućnih ljubimaca, nego treba provedit gore opisane mjere preventive. Samo maženjem  mačaka teško da će trudnica dobiti toksoplazmozu.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika Majnarić /
  • Krajiška 15
  • Telefon: 01/376-4175
  • e-pošta: dario dot majnaric at gmail dot com
  • komentara: 37,
  • ukupno ocjena: 140
4,87
Pogledajte sve objavljene članke