Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Pejković pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Trudnoća i oralna higijena

  • Objavljen: 28. Rujan, 2018
12894_slika.jpg

 

Briga za zdravlje zuba počinje već u trudnoći a još intenzivnije se nastavlja i nakon djetetova rođenja. Uključuje kvalitetu prehrane i prehrambene navike, redovitu i pravilnu oralnu higijenu te redovite posjete stomatologu. Na prvi stomatološki pregled majka bi trebala otići čim dozna da je trudna, dok se kontrolni pregled treba obavljati jednom u 2 mjeseca.

Jedan od čestih simptoma u trudnoći jest povraćanje koje nastaje zbog povećane podražljivosti centra za povraćanje u mozgu i poremećaja hormonske ravnoteže. Ono uzrokuje sniženje pH usne šupljine pri čemu dolazi do stvaranja kiselog medija koji štetno djeluje na zube. Zbog disbalansa hormona dolazi i do povećane osjetljivosti gingive koja često burno reagira te dolazi donjene upale, krvarenja, stvaranja paradontnih džepova i hiperplazije gingive. Radi toga je tijekom trudnoće važno provoditi intenzivnu i adekvatnu oralnu higijenu.

Jedan od problema u trudnoći jest povećana učestalost karijesnih lezija.To objašnjavamo promjenjenim načinom prehrane, učestalijim konzumiranjem slatkiša, povećanoj kiselosti sline, neadekvatnom oralnom higijenom koja dovodi do prekomjernog nakupljanja plaka s posljedičnim gingivitisom i parodontitisom. Nažalost, rijetki odlasci trudnica stomatologu još više doprinose nastajanju ovakve kliničke slike. Buduće majke trebale bi se početkom trudnoće javiti svom stomatologu jer se zubi trebaju i moraju sanirati kada i ako je potrebno.

Kod stomatoloških zahvata rendgensko snimanje nije preporučljivo prvih 12 tjedana trudnoće tj. U vrijeme najintenzivnijeg razvoja ploda. Kasnije se može provoditi samo u najnužnijem slučaju i u ordinacijama s ispravnim rendgenskim aparatima.

Preporučljivo je, dakle, tijekom trudnoće posjetiti stomatologa barem svaka 2 mjeseca. Prema tome, nijedna trudnica koja se brine o svom oralnom zdravlju (provodi pravilnu i redovitu higijenu usne šupljine, kontrolira i sanira zube, liječi eventualne upalne promjene u ustima) neće imati posebnih problema i sačuvat će svoje oralno zdravlje.

 

 

 

O autoru članka

  • Splitsko-dalmatinska županija /
  • Grad Solin /
  • Ginekologija Lidija Pejković /
  • Kralja P. Krešimira IV. 34
  • Telefon: 021/211-999
  • e-pošta: lidija dot pejkovic at yahoo dot com
  • komentara: 22,
  • ukupno ocjena: 70
4,67
Pogledajte sve objavljene članke