Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Vučković pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Upomoć, boli me zub!

  • Objavljen: 16. Rujan, 2014
15527_zubobolja-vuckovic.jpg

Bol u području jednog ili više zuba je prvi znak na koji pacijenti obično regiraju i potraže pomoć svog stomatologa. Najčešće bol u području zuba izazvana je karijesom koji se proširio do pulpe (živca) koji je smješten u središnjoj šupljini zuba te frakturomkorijena zuba, ogoljelim vratovima zuba ili bolestima sluznice usne šupljine.

Intenzitet zubobolje može biti od kronične(dugotrajne) i srednje boli do oštre i nepodnošljive boli. Može biti tupa bol ili intenzivna. Bol se može pojačati u toku žvakanja hrane ili ako je takav zub izložen promjenama temperature (toplo i hladno). Pri pregledu važno je dobro dijagnosticirati uzrok dentalne boli. Do pravog uzroka doći ćemo ciljanim pitanjima pacijentu, kliničkim ispitivanjem područja koje boli i dodatnim pretragama ( dentalni roentgen).

Uzroci dentalne boli:

Najčešći uzrok dentalne boli je karijes koji je napredovao i nepovratno oštetio zubnu pulpu (živac). Ako se karijes na vrijeme ne liječi neminovo će doći do središnjeg dijela i inficirati živac. Tako inficiran živac uzrokuje upalu čiji su produkti gnoj ili uništene bijele krvne stanice. Radi nakupljanja produkata upale dolazi do oticaja tkiva u području zuba a bakterije koji su uzrokom upale mogu se proširiti na okolno tkivo i kost te tako pritiskati na živce i uzrokovati dentalnu bol. Onekat, kada infekcija traje kroz duže vrijeme i sporo napreduje pacijent neće osjećati nikakvu bol dok kod nekih pacijenata proces upale napreduje brzo i uzrokuje jaku bol.

Simptomi:

Uobičajen simptom infekcije zuba je jaka bol koja može biti smanjenog intenziteta ako se stavi hladni oblog a ukoliko se nađe utoplom mediju jačeg intenziteta radi produkata upale (gnoj, plin) koji se šire pod utjecajem topline. Zato hladni oblozi ponekad mogu nakratko smanjiti bol dentalnog uzroka. Također će inficiran zub boliti na pritisak više nego susjedni zubi pa se tako i stomotolozi koriste tom tehnikom da bi otkrili koji zub je uzrokom dentalne boli. Vaš stomotolog će tupim krajem instrumenta lagano kuckati po zubu i sigurno ćete osjetiti intenzivnu i oštru bol.

Što će Vaš stomatolog učiniti?

Prvo, Vaš stomatolog će trebati dijagnosticirati problem. To će učiniti nizom pitanja o intenzitetu boli i vremenu trajanja. Zatim bi trebao klinički utvrditi i locirati zub koji boli (kuckanjem) i dodatno roentegn slikom zubo koji je uzrok. Nakon detaljne analize Vaš stomatolog će odlučiti da li je takav zub potrebno izvaditi ili pokušati spasiti zub. Ako je moguće spasiti zub Vaš stomotolog će odlučiti da li je potrebno ordiniradi antibiotika da se smiri upala a nakon toga bi trebao obraditi šupljinu korijena u kojoj se nalazi upaljen tkivo živca i bakterije i njihovi upalni produkti. Kanali živca se obrade različitim insturmentima koji izgledaju kao male i tanke iglice a sve u cilju uklanjanja već spomenutih bakterija i njihovih produkata. Nakon takve obrade i kada se uklone uzročnici upale iz korijenskog kanala isti se zapuni bioneutralnim materijalom po izboru Vašeg stomatologa. Nakon toga potrebno je restaurirati uništenu krunu zuba bilo kompozitnim materijalima ili krunicom.

Što NE učiniti kada zub zaboli!!

Pokušat ćemo Vam dati par upozorenja. Nikako nemojte ignorirati dentalnu bol i odgađati posjet Vašem stomatologu. Ukoliko Vas je užasno strah posjeta stomotologu trebali bi potražiti pomoć doktora stomatologije kojem ćete priznati da Vas je strah i koji će Vam pomoći da ga savladate i riješite svoj problem.

Neki pacijenti su zaključili da si mogu pomoći antibiotikom ukoliko inficiran zub počne boliti. To je kontraproduktivno jer bakterije mogu postati otporne na antibiotik a zub će i dalje nastaviti propadati te će njegova resauracija ili ekstrakcija postati vrlo komplicirane i uzrokovati Vam dalje neugode.

Kao zajključak se nameće jedina opcija: ukoliko osjetite da Vas je počeo boliti zub obavezno posjetite svog stomatologa.

Isto tako obaveznim kontrolama svakih 6 mjeseci vjerojatno ćete izbjeći ovakve neugodne situacije. Ukoliko se karijes dijagnosticira prije nego je zub počeo boliti izgledno je da će se zub spasiti i bez upale i restaurirati bez velikih i dugih zahvata.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Črnomerec /
  • Stomatološka ordinacija dr. Inga Vučković /
  • Ilica 191b
  • Telefon: 01/370-4530
  • e-pošta: info at stomatologija-vuckovic dot hr
  • komentara: 44,
  • ukupno ocjena: 70
4,74
Pogledajte sve objavljene članke