Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Utjecaj vježbanja, alkohola i pušenja na mogućnost zanošenja

 • Objavljen: 04. Prosinac, 2014
31675_tjelovjezba-alkohol-i-pusenje-zacece.png

Ima li intenzitet tjelovježbe utjecaj na mogućnost zanošenja?

Pretjerano vježbanje može remetiti spontano zanošenje i umanjiti izglede zanošenja u postupcima izvantjelesne oplodnje. Neke epidemiološke sudije pokazale su da se spontana ovulacija ozbiljno remeti u žena koje intenzivno vježbaju više od 7 sati tjedno. U žena koje se podvrgavaju postupcima potpomognutog zanošenja ishod se ozbiljnije remeti već i nakon samo 4 sata vježbanja tjedno.

Zašto pretjerana tjelovježba ima nepovoljan učinak na mogućnost zanošenja?

Uzrok može biti izravno nepovoljno djelovanje vježbanja na stvaranje hormona hipotalamusa, hipofize i jajnika, nepovoljno djelovanje na funkciju žutog tijela ili posljedica smanjene ukupne tjelesne masti. Zanimljivo je da preintenzivno vježbanje s ciljem smanjenja količine masnog tkiva i mršavljenja može dokinuti povoljan učinak smanjenja BMI na ponovnu uspostavu ovulacije u pretilih žena. Zato je, u koliko se želi smršaviti s ciljem poboljšanja fertilne sposobnosti, najbolje kombinirati umjereno vježbanje sa smanjenjim unosom kalorija.

Učinak alkohola na mogućnost zanošenja - žene

„Jedno piće“ definira se kao uzimanje 350 ml piva, 1.5 dl vina ili 0.3dl žestokog alkohola Premda postoje i drugačija iskustva, smatra se da žene koje piju više od standardizirane količine (više od 4 pića tjedno) risikiraju poteškoće zanošenja.

Učinak alkohola na mogućnost zanošenja - muškarci

Umjerena konzumacija alkohola u muškaraca nije pokazala nepovoljan učinak na reprodukciju.

Utjecaj kofeina, teina i drugih droga

Utjecaj načina prehrane, kofeina, teina, raznih dijeta, zagađivača iz okoline ili droga na zanošenje nije ozbiljnije istražen.

Raširenost pušenja cigareta u žena

Drži se da u razvijenim zemljama puši nekih 18-20% žena u fertilnoj dobi.

Kada pušenje remeti zanošenje?

U 13% žena koje puše cigarete pušenje se smatra glavnim razlogom smanjene sposobnosti zanijeti. Drži se da pušenje ima nepovoljan učinak ako žena puši više od 10 cigareta dnevno. Pušene značajno smanjuje ne samo broj žena koje uspješno zanose već produljuje i razdoblje potrebno za postizanje trudnoće.

Zašto pušenje remeti mogućnost zanošenja?

Razlog za smanjenje plodnosti pušačica nije precizno utvrđen, ali nepovoljan utjecaj vjerojatno imaju brojni otrovi iz duhanskog dima na djelotvornost sluznice jajovoda, kakvoću cervikalne sluzi i kvalitetu jajnih stanica. Nepovoljan učinak dim duhana ima i na sposobnost implantacije zametka u ranoj fazi trudnoće pa su kod žena koje puše učestaliji rani spontani pobačaji. Danas se sumnja da dim duhana uzrokuje prijevremeno starenje jajnih stanica koje kao takve postaju manje sposobne biti oplođene i stvoriti kvalitetan plod.

Koja je djelotvornost IVF postupaka u žena koje puše?

U žena koje puše umanjena je djelotvornost metoda potpomognutog zanošenja. To znači da će, u usporedbi sa zenama koje ne puše, u žena koje puše metode potpomognute oplodnje češće zakazati.

Ima li pušenje majke utjecaj na fertilnost potomstva?

Sumnja se da pušenje u trudnoći može oštetiti jajnike ženskih fetusa kao i testise muških, pa je povećana učestalost neplodnosti potomstva još jedan nepovoljni učinak pušenja u žena.

Kakav je učinak duhanskog dima na fertilnost muškarca?

Pušenje kod muškaraca umanjuje kvalitetu sjemena; jedno istraživanje pokazuje da je broj spermija smanjen za 23%, a njihova pokretnost za 13%.

O autoru članka

 • Grad Zagreb /
 • Trnje /
 • Ginekološka poliklinika - GinOps /
 • Korčulanska 3f
 • Grad Zagreb /
 • Gornji Grad - Medveščak /
 • KBC Zagreb - Petrova /
 • Petrova 13
 • Telefon: 01/618-0955, 091/668-8998
 • e-pošta: ginops at ginops dot hr
 • komentara: 0,
 • ukupno ocjena: 114
3,64
Pogledajte sve objavljene članke