Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Krhen pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Vađenje umnjaka

  • Objavljen: 12. Veljača, 2015
31453_vadjenje_umnjaka_-_krhen.jpg

Vađenje umnjaka je najčešći operativni zahvat u oralnoj kirurgiji. Tijekom nicanja, umnjaci mogu izazvati upalne i bolne simptome koji se zovu perikoronitis - upala okolne gingive (zubnog mesa). Simptomi otežanog nicanja umnjaka su: bol i oticanje, otežano otvaranje usta, zadah, povišena temperatura.

Umnjaci mogu biti impaktirani ili retinirani. Impaktirani umnjaci su oni koji nisu uspjeli izrasti u potpuni zubni niz s drugim zubima radi fizičke zapreke na putu nicanja. Najčešće se tu radi o drugom zubu koji sprečava put nicanja umnjaka. Retinirani umnjak je onaj koji nije izrastao radi nekog drugog razloga, a to su najčešće pogrešni smjer rasta, preduboki položaj zametka zuba, oštećenje zametka itd. Vađenje umnjaka se radi u lokalnoj anesteziji, a operaciju izvodi specijalist oralne kirurgije. Operacija vađenja umnjaka za pacijenta je bezbolna operacija. Anestezijom eliminiramo bol, a ne nelagodu. Zato pacijentima preporučamo prije svake operacije vađenja umnjaka, ali i svih ostalih operacija se dobro naspavaju i odmore te pojedu nešto ujutro da ne dolaze natašte.

Poslije operacije vađenja umnjaka bitno je da se pacijent pridržava uputa koje su mu dane, da ranu održava čistom jer se tako smanjuje rizik od infekcije, a blaga postoperacijska bol i oteklina su normalne pojave nakon operacije.

Oporavak od vađenja umnjaka je vrlo individualan i ovisi o nizu faktora kao što je opće zdravstveno stanje, obujam samog zahvata, tjelesna konstitucija pacijenta te da li se pridržava danih uputa o njezi i higijeni nakon operacijskog zahvata. Oporavak od operacije varira od 1-2 dana pa do 7 dana.

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Poliklinika - Krhen /
  • Masarykova 2
  • Telefon: 01/465-1307
  • e-pošta: info at poliklinika-krhen dot hr
  • komentara: 23,
  • ukupno ocjena: 25
4,92
Pogledajte sve objavljene članke