Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Čes pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Vodič za poboljšanje oralne higijene

  • Objavljen: 22. Ožujak, 2017
17713_cesic.jpg

Pravilno se brinuti o svojim zubima zvuči privlačno, ali to je ujedno, na neki način, i zahtjevan posao. Iako briga o vlastitim zubima nije komplicirana, često je najteže nadvladati lijenost kako bi smo zbilja postigli svoj cilj-njegovane i zdrave zube. Pranje zubi jednom ili dvaput dnevno nije dovoljno. Moramo biti pažljiviji dok održavamo zube čistima, jer loš izgled zubi te loš zadah mgu negativno utjecati na naše samopouzdanje. Stoga, ako želimo lijepe i njegovane zube, potrebno je slijetiti ove korake:

 

1. Kvalitetna četkica za zube je uvijek od velike pomoći

Najbolje je koristiti mekanu četkicu sa zaobljenim vlaknima. Takva četkica, iako učinkovita u čišćenju-posebno ako ima ukrštena vlakna,  spriječava moguće nadraživanje ili krvarenje desni. Preporučeno je četkti zube dvaput dnevno.

 

2. Koristiti zubni konac svaki dan

Iako to može zvučati kao dosadan i naporan posao, čišćenje zubi koncem je jedan od najbitnijih faktora održavanja oralnog zdravlja. Čak i kada redovito peremo zube, postoje mjesta koje obična četkica ne može dosegnuti, a na kojima se talože ostaci hrane. Ta područja se mogu očistiti jedino zubnim koncem ili interdentalnim četkicama.

 

3. Koristiti vodicu za ispirane usne šupljine

Vodica za ispiranje ima vitalnu ulogu u održavanju zdravlja usne šupljine. Na tržištu danas postoji mnogo različitih vrsta pa će ovaj kratki vodič biti od pomoći pri odabiru odgovarajuće vodice za ispiranje usne šupljine.

-osobe koje žele spriječiti pojavu karijesa, trebale bi odabrati vodicu s fluoridom

- osobe koje imaju problema s desnima, trebaju odabrati vodicu koja sadrži cetilpiridinium klorid

-ako postoji potreba za prevencijom isušivanja usne šupljine, posotje i vodice sa velikim udjelom karbometilceluloze.

-oni koji imaju ranice u ustima trebaju odabrati sredstvo s hydrogen peroksidom, dok bi se osobe koje žele dugo imati svjež dah trebale odlučiti za vodicu koja sadrži metal salicilat.

 

4. Izbjegavati gazirana pića i pušenje

Gazirana pića sadržavaju ogroman udio šećera i ostalih supstanci koje su štetne za zdravlje zubi, al ii za zdravlje općenito, stoga je najbolje izbjegavati ih. Druga stvar štetna za zube je pušenje. Pušenje je povezano sa nastankom raznih bolesti desni te može dovesti do diskoloracije zubi.

 

Sve u svemu, ovo su najvažniji savjeti za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine. Posljednji, ali ne i manje važan savjet je: Redovito, tj. svakih šest mjeseci posjećujmo svog stomatologa, kako bi na vrijeme sanirali moguće stomatološke problem.

 

 

 

O autoru članka

  • Osječko-baranjska županija /
  • Grad Osijek /
  • Ordinacija dentalne medicine dr. Josip Čes /
  • Stjepana Radića 50
  • Telefon: 031/283-948
  • e-pošta: info at dentalcentar-ces dot hr
  • komentara: 25,
  • ukupno ocjena: 66
4,51
Pogledajte sve objavljene članke