Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Balenović pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Zubni implantat kao rješenje

  • Objavljen: 06. Srpanj, 2017
24992_res.png

 

Zubni implantat je mali vijak koji se ugrađuje na mjesto na kojem nedostaje zub u kost gornje ili donje čeljusti. Najčešće je napravljen od titana, biokompatibilnog materijala koji srasta s kosti jer ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo. Implantat služi kao zamjena za korijen izgubljenog zuba odnosno kao nosač za krunicu, most ili protezu.

 

 

U današnje vrijeme gubitak zuba je sasvim uobičajen zbog slabog zdravlja zubi i bolesti desni. Prazan prostor mora se nadomjestiti zbog funkcionalnih i estetskih razloga. Implantat ima ulogu nosača krunice ukoliko nedostaje jedan zub, odnosno nosača mosta ukoliko se radi o nedostatku većeg broja zubi. Ukoliko nedostaje jedan zub ugradnja implantata je najbolje rješenje jer u tom slučaju čuvamo dva susjedna zdrava zuba koji bi se morali brusiti ukoliko se ugrađuje klasičan most.

Postupak ugradnje implantata je bezbolan jer se obavlja u lokalnoj anesteziji. U prvoj posjeti se ugradi implantat u kost koji se prekrije sluznicom. Vrijeme sraštavanja kosti i implantata (oseointegracija) je oko 3-6 mj. Nakon tog perioda otvara se implantat i u njega se postavlja nastavak za cijeljenje zubnog mesa koji ostaje 2-4 tjedna. Zatim se na zubni implantat postavlja nadogradnja, uzima otisak i izrađuje definitivni protetski rad. Nadogradnja ima ulogu izbrušenog zuba, a na njega se na kraju postavlja keramička zubna kruna (navlaka).

Implantati nude trajno rješenje za gubitak zuba. Nakon vađenja zuba dolazi do propadanja kosti u tom području. Ugradnjom implantata spriječava se daljnji gubitak koštane strukture. Jednom kada se implantat potpuno integrira u čeljust djeluje jednako kao i vlastiti zub, možete jesti hranu koju želite i govoriti s punim povjerenjem.

Odgovarajuća njega je neophodna kako bi trajno uživali u brojnim prednostima svojih novih zubi. Povećano nakupljanje bakterija može dovesti do upale. Takve upale predstavljaju rizik za implantate. Uz pravilnu oralnu higijenu i redovite posjete stomatologu implantati mogu trajati doživotno. Uz detaljan pregled implantata potrebno je i profesionalno čišćenje zubi.

Autori: Kristina Horvat, Nino Balenović ( ordinacija Balenović)

 

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Stomatoloska Ordinacija Balenović /
  • Pavla Hatza 23
  • Telefon: 01/492-3392, 098/386-552
  • e-pošta: ordinacijabalenovic at gmail dot com
  • komentara: 32,
  • ukupno ocjena: 64
4,97
Pogledajte sve objavljene članke