Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Petričević pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Zubni implantati: vrhunskom edukacijom do 100% uspjeha!

  • Objavljen: 20. Prosinac, 2016
16056_Teeth.jpg

 

NajDr: Stomatologija, kao dio medicine, se naglo razvila u posljednje vrijeme. Čemu to možemo zahvaliti?

NP: Stomatologija je kao struka doživjela nekoliko naglih skokova u svom razvoju i jedan od njih možemo zahvaliti pronalasku anestezije i antibiotika. Razvojem implantata i trodimenzionalne rendgenološke tehnike snimanja dogodio se još jedan značajan pomak prema naprijed, čemu možemo i sami posvjedočiti znatno kvalitetnijim liječenjem u stomatološkim ordinacijama. Primjena novih metoda tek je zaživjela, a već je započeo novi korak naprijed primjenom tehnologije potpune digitalizacije, koja će zamijeniti postojeći način rada, kako u ordinaciji tako i u laboratoriju dentalne tehnike. Rezultat je sve uspješnije rješavanje kompleksnih implanto-protetskih slučajeva i isporuka mostova pacijentima u izrazito kratkom roku.

 

NajDr: Što se dogodilo sa implantologijom u posljednje vrijeme ?

NP: Razvojem materijala i tehnika implantologija je postala dostupna velikom broju liječnika kao pouzdana metoda nadomještanja izgubljenih zuba. Samim time povećao se i broj pacijenata koji su dobili implantate, a ujedno i smanjio broj onih koji su bili skeptični prema novim terapijskim opcijama. Danas je situacija obrnuta, pacijenti sami traže implantate kao jedino prihvatljivo rješenje, a što je natjeralo liječnike da se educiraju za navedene zahvate.

 

NajDr: Kada ste se vi upoznali sa implantatima?

NP: Implantologijom se bavim dugi niz godina i „uskočio sam u vlak u pravo vrijeme“, kada su se postupci ugradnje i planiranja poprilično unaprijedili primjenom 3D rendgen snimki i usavršavanjem konstrukcije samih implantata. Edukaciju sam započeo u Sveučilišnoj bolnici u Rimu, na ITI stipendiji međunarodnog udruženja implantologa, gdje sam bio uključen u prve korake primjene digitalnih tehnologija kojima možemo isplanirati sve kirurške i protetske faze rada unaprijed, prije nego je pacijent uopće sjeo na naš stolac. Svi navedeni postupci su razrađeni te klinički i znanstveno potvrđeni kao pouzdani.

 

NajDr: Koji slučajevi su najzahtjevniji u praksi?

NP: Kao veliki izazov u svom radu ću navesti i nadoknade jednog i nekoliko zuba u estetskoj zoni, odnosno prednjem dijelu gornjeg zubnog niza. Radi se o zoni koja je najvidljivija stoga i pacijenti imaju velika estetska očekivanja bez znanja koliko su postupci u tom području zahtjevni. Kod takvih, naizgled jednostavnih zahvata potrebno je veliko znanje i praksa stomatologa, kako kirurškog tako i protetskog, da bi keramička krunica u potpunosti estetski i funkcijski zamijenila prirodni zub.

 

NajDr: Koji su najbolji načini edukacije mladog stomatologa u području implantologije?

NP: Implantologija je zahtjevna disciplina, jer zahtjeva svladavanje čak triju specijalističkih područja: kirurgije, parodontologije i protetike. Svaku fazu rada potrebno je dobro isplanirati, a za to su nam potrebna posebna znanja koja možemo steći samo u najboljim centrima u svijetu, odnosno kod specijalista koji su osobno uključeni u razvoj novih terapijskih metoda. Kad se tome pridodaju znanja o biomaterijalima umjetne kosti i bezmetalnim protetskim materijalima stvari postaju još složenije.

 

NajDr: Možete nam navesti neke od centara izvrsnosti gdje ste se imali prilike educirati?

NP: Jedan od takvih centara vrhunske edukacije su Stomatološki fakultet u Hong Kongu, kao najbolji u svijetu za 2016. godinu, i centar za implantološku edukaciju u Baselu. Potrebno je istaknuti i ITI udruženje implantologa koje pruža vrhunsku edukaciju svojim članovima. U navedenim centrima sam prije nekoliko tjedana pohađao edukaciju iz najnovijih tehnologija kojima sa 100% uspjeha rješavamo sve slučajeve, od nedostatka jednog zuba do najkompleksnijih situacija kada nedostaju svi zubi i velik dio kosti. Nove tehnologije omogućavaju da vidite sve korake unaprijed, do zadnje faze gotovih mostova i proteza, kako bi zadovoljili estetsku i funkcijsku rehabilitaciju najzahtjevnijih slučajeva. Kao najbolji primjer naveo bi sve popularniju metodu sanacije potpune bezubosti ugradnjom 4-6 implantata po čeljusti i izradom fiksnih mostova u istom danu.

 

NajDr: Što nam možete reći za kraj?

NP: Na kraju možemo zaključiti da su pacijenti sve više informirani o najboljim metodama koje bi mogle biti rješenje za njihove zubne probleme. Da bi dobili najbolju uslugu obratit će se samo educiranim specijalistima iz područja implantologije, koji im mogu garantirati 100 % uspjeh.

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • VISODENT /
  • Amruševa 6
  • Telefon: 091/789-5264
  • e-pošta: info at visodent dot com
  • komentara: 21,
  • ukupno ocjena: 69
4,73
Pogledajte sve objavljene članke