Donja blefaorplastika - operacija donjih kapaka

dr. Matija Miletić, kirurg | plastični kirurg
Donja blefaorplastika - operacija donjih kapaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OPIS ZAHVATA

Korektivna operacija donjih kapaka je kombinacija kirurških zahvata kojim se korigiraju nepravilnosti: masni jastučići neposredno ispod oka postaju labavi kako starimo i imaju tendenciju prolabiranja prema naprijed. Ispod masnog grebena obično postoji kanal koji je posljedica labavosti i najproblematičniji je za pacijente.

Tijekom operacije, navedeni masni jastučići se reduciraju ili se pomiču prema naprijed da izniveliraju prethodno spomenuti kanal ili udubinu ispod očiju. To stanje se može vidjeti u mladih osoba s urođenim labavim mišićem sfinktera zjenice i područjem ispod oka zbog starenja; oni se ispravljaju s posebnim šavovima na vanjskoj strani oka, slabost donjeg dijela oka se manifestira kao nadražene oči i suzenje; gubitak volumena obraza se može ispraviti istom procedurom podizanjem srednjeg lica i dodavanjem volumena s prijenosom masti.

U mlađih osoba odvajam kožu od mišića, reduciram ili transponiram (premještam) masne jastučiće u prirodno udubljenje koje je posljedica ligamenta koji seže od unutarnjeg očnog kuta ili tear trough. Zatim se višak kože reducira i sašije. Kod starijih osoba rez je identičan, samo što u bloku režem kožu i mišić m. orbicularis oculi, postupak sa masnim jastučićima je identičan, a nakon toga slijedi redukcija viška kože. Sljedeća faza je meni osobno najzanimljivija ali i najškakljivija. Naime, ukoliko se procijeni da je tetiva donjeg kapka labava ili snap testom, onda je potrebno dati potporu na način da se vanjski očni kut učvrsti šavom za koštani dio orbite. Nakon toga se kožno-mišićni režanj donjeg kapka šavima fiksira za kost lubanje, a time se podiže srednji dio lica i maksimalno pomlađuje osobu koju operiram. Kombinacijom korekcije gornjeg i donjeg kapka možemo umanjiti i 10-etak godina života. Zahvat traje oko 1,5 h, a oporavak realno do 4 tjedna. Zaključno mogu reći da osobno obožavam korekciju gornjeg i donjeg kapka, u kombinaciji operacija traje oko 2h i 15minuta, a zahvat je bezbolan i nimalo neugodan. Tijekom operacije klijent je budan, priča i surađuje s operaterom.

 

OPORAVAK

 

Oporavak nakon zahvata ovisi o opsegu zahvata, a može trajati od jednog do 14 dana, a oteklina može trajati nekoliko tjedana.

Nakon provedenog postupka, limfna drenaža se preporuča što može skratiti vrijeme oporavka.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija