Kako stare tanka i debela koža lica i pomlađuju li se jednako?

dr. Matija Miletić, kirurg | plastični kirurg
Kako stare tanka i debela koža lica i pomlađuju li se jednako?

 

Hijaluronski fileri trenutno su zlatni standard pomlađivanja, a ova sofisticirana anti-age metoda može ublažiti različite znakove starenja. No, jesu li fileri univerzalno rješenje koje će jednako utjecati na svaki tip kože ili lica? Je li isto pomlađivati lice osobe koja ima tanku kožu, kao i pomlađivati lice deblje kože, što je s mršavijim ili debljim licima i hoće li hijaluronski fileri punija lica učiniti još „bucmastijima“?

 

Uspoređujemo li osobe s tankom i debljom kožom, riječ je o određenim razlikama koje utječu na izbor metode pomlađivanja te je iz praktičnog iskustva potrebno objasniti nekoliko razlika u pristupu.

 

Tanka koža i dermalni fileri

U slučaju mlađih osoba, efekt pomlađivanja dermalnim filerima svakako je uspješniji kod osoba s tanjom kožom. Naime, mekana se koža lakše prilagođava ekspanziji tkiva, dok je za tvrdu i deblju kožu potrebno utrošiti više materijala jer se takav tip kože prilagođava nešto teže. Iako je deblji tip kože otporniji na starenje, kod takve kože također nastaju dublje bore koje se slabo prilagođavaju efektu pomlađivanja.

Tanka koža kod starijih ljudi nezahvalna je jer se pojavljuju jako naglašene plitke bore, i to difuzno, za razliku od deblje kože koja ima na pojedinim mjestima duboke urezane bore.

 

Dublje bore javljaju se na debljoj koži

U slučaju deblje kože, potrebno je više puta ponoviti aplikaciju filerima kako bismo „ispeglali“ bore koje predstavljaju problem. Primjer koji bi dobro opisao situaciju su nazolabijalne bore kod kojih je potrebna veća količina hijaluronske kiseline, odnosno ponavljanje tretmana.

Ako pak govorimo o borama na čelu, između obrva i oko očiju kod osoba starije dobi i tvrde kože, bore su izraženije jer su urezanije te je najbolja opcija tretman botoxom u kombinaciji s filerom u regiji čela i između obrva. Područje oko očiju inicijalno se tretira botoxom, a tek nakon otprilike 14 dana filerom, iz razloga što se u navedenoj regiji botox aplicira supkutano tj .površno. Sve u svemu, mogli bismo zaključiti da deblja koža sporije stari, ali kada ostari, ima duboke bore.

Govoreći iz iskustva, veliki su problem i bore oko vanjskih dijelova usta, koje nastaju kao posljedica mimike, i klijenti s takvim tipom izraženih bora često očekuju vrlo uspješan rezultat koji nije realan. Tu se u pravilu aplicira filer koji daje nešto bolji rezultat, no, s filerom u tom području nipošto ne smijete pretjerati jer će suviše filera rezultirati „bulky efektom“. U tom slučaju kombinacija s botoxom daje nešto bolji rezultat, ali osobno nisam u potpunosti zadovoljan metodama rješavanja navedenog problema.

 

Ispijenija i “bucmastija” lica 

Kod osoba koje imaju tanku kožu i ispijeno lice, najčešće je potrebno vratiti volumen jagodica. Obično iskoristim 1 ml filera sa svake strane, čime se lijepo postigne volumen. Bukalni segment (područje donjeg dijela obraza) tretiram kanilom u različitim smjerovima, kako bi se postiglo difuzno osvježenje te regije lica. Tako se postiže vrlo prirodan rezultat, osvježeno lice i mladenačka punoća, a pacijenti su u pravilu izrazito zadovoljni tretmanom.

Kod osoba koje imaju „bucmasto“ lice, bore nisu izražene zato što potkožno masno tkivo daje efekt voluminiziranja i obično tretman filerima tada nije potreban, a nije ni najbolja metoda jer nadoknada volumena takvim licima nije potrebna. Takve osobe, uglavnom vedre, zabavne i humoristične, sigurno vam neće doći da im pomlađujete lice, već da radite korekcije na drugim dijelovima tijela.

 
 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija