Operacija karpalnog kanala

dr. Matija Miletić, kirurg | plastični kirurg
Operacija karpalnog kanala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smanjenje karpalnog kanala

OPIS ZAHVATA

Karpalni kanal je uski prostor na palmarnoj strani dlana. Devet tetiva pregibača prstiju prolazi kroz karpalni kanal kao i medijani živac. Njegova funkcija je motorička (pokret) i senzorna (osjećaj).

Pritisak na živac očituje se u simptomima koji su posljedica poremećene funkcije osjetilne komponente (npr trnci i bol). Ako pritisak i dalje traje, motorička komponenta također postaje pogođena, gdje se javlja slabost mišićja dlana.

Razlozi za kompresiju medijanog živca mogu biti kombinirani (oticanje ili zadebljanje sinovije mišićnih tetiva, patologija, endokrini poremećaji, ponavljajući pokreti kontrakcija i ekstenzioni položaj ručnog zgloba, genetska predispozicija).

Oticanje proizlazi iz ozljede u području ručnog zgloba i procesa rehabilitacije od ozljede, koji smanjuju veličinu karpalnog kanala i uzrokuje pritisak na gore navedeni živac.

Indikacija za operaciju je klinički pregled i EMNG nalaz snimanja živaca ruku. Operativni postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji manjim rezom na dlanu nakon kojeg pacijent odlazi kući.

OPORAVAK

Nakon operacije, ruka je omotana debljim povojem, koji se obično skine nakon dan do dva. Ubrzo nakon toga, slijede vježbe prstima, do granice boli. Šavi se odstranjuju 14 dana nakon zahvata. nakon čega se ožiljak može tretirati uljima kao i kremama protiv ožiljkavanja.

Nakon tri tjedna, ruka bi trebala biti spremna za lakše poslove, za one teže nakon 4-6 tjedana.

Smanjena snaga u prstima, povremeno peckanje i bolno ožiljakavanje može biti prisutno nekoliko mjeseci i postupno nestaju nakon jedne godine.

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija