Akne - što su, kako nastaju te liječenje

Dijana Celić, dermatovenerolog
Akne - što su, kako nastaju te liječenje

Kako je naša koža, tj. naše lice trajno izloženo svakodnevnim pogledima okoline, određene nepravilnosti na licu mogu nas zasmetati u svakoj životnoj dobi, a naročito onoj najosjetljivijoj, u pubertetu, kada su akne jedan od najčešćih dermatoloških problema. No osim u mladih, akne sve češće viđamo i u odrasloj populaciji.
Akne nastaju kao posljedica prekomjernog rada žlijezda lojnica, a promjene se manifestiraju na dijelovima kože gdje su lojnice najbrojnije, na licu, ramenom pojasu, leđima i prsima.

Nekoliko je čimbenika uočeno u nastanku akne: genetska predispozicija, hormonska aktivnost, stres koji pokreće povećano lučenje hormona stresa iz nadbubrežnih žlijezda, te upotreba anaboličkih steroida i androgena koji se uzimaju radi povećanja mišićne mase.

Nasljeđivanje je vjerojatno autosomno dominantno. Nasljeđuje se veličina lojnica i njihova osjetljivost na različite podražaje, što u konačnici rezultira povećanim lučenjem loja. Loj se normalno izlučuje kroz korijen dlake (folikul) te kroz poru na površinu kože. Međutim u akne, on ostaje „zarobljen“ u folikulu, jer se iznad njega formira keratinizirajući čep. Takav loj razgrađuju bakterije (Propionibacterium acnes) do glicerola i slobodnih masnih kiselina koje djeluju iritativno. U konačnici korijen dlake dilatira i puca, a njegov se sadržaj širi u okolno tkivo u kojem dolazi do upale koja se manifestira stvaranjem papula, pustula i apscedirajućih čvorova.

Postoje blaži i teži oblici akne koji se mogu uspješno liječiti, uz punu suradnju između liječnika i pacijenta kao i naročito važno strpljenje pacijenta, jer akne ne prolaze unutar nekoliko mjeseci od početka liječenja.

Acne comedonica je najblaži oblik bolesti gdje na koži prevladavaju otvoreni i zatvoreni komedoni.

Acne papulopustulosa je srednje težak oblik bolesti kod kojeg uz komedone nalazimo i crvene „prištiće“, tzv. papule te gnojne „prištiće“, tzv. pustule.

Acne conglobata je težak oblik bolesti koji se manifestira tvrdim bolnim čvorovima veličine i do lješnjaka. Spajanjem takvih čvorova nastaju bolni infiltrati koji kroz fistule prazne gnojni sadržaj na površinu kože. Često zaostaju i ožiljne promjene u obliku keloida ili atrofičnih ožiljaka, te fistule i ciste. Acne conglobata se mogu pojaviti istovremeno s visokom temperaturom i upalom zglobova, kada govorimo o acne fulminans, najtežem obliku bolesti.

U liječenju akne, pristup svakom pacijentu je individualan, a ovisi o kliničkoj slici.

Redovitim čišćenjem kože i lokalnom terapijom nastoji se s kože ukloniti pretjerani masni sloj, spriječiti stvaranje keratinizirajućeg čepa u folikulu, te stvaranje novih komedona, papula i pustula.

Od keratolitika se primjenjuju salicilna i glikolna kiselina i retinoidi, a od antimikrobnih sredstava klindamicin, eritromicin, benzoil peroksid i azelaična kiselina. Ovi preparati mogu se primjenjivati pojedinačno ili se kombiniraju, što ovisi o težini bolesti.

Kozmetološki tretmani, uz nadzor dermatologa, su također vrlo važni, jer postojeće komedone ne može ukloniti niti jedan lokalni pripravak, osim mehaničko čišćenje, koje obavlja educirani kozmetičar.

Kod srednje teških oblika bolesti, uz lokalnu terapiju, se primjenjuju i peroralni antibiotici (tetraciklini i azitromicin).

Terapija izbora kod najtežih oblika akne je izotretinoin, analog A-vitamina. To je lijek koji smanjuje veličinu žlijezda lojnica i lučenje loja, mijenja način keratinizacije, djeluje protuupalno i antibakterijski (smanjenjem količine loja mijenja se medij u kojem se mogu razmnožavati bakterije). Izotretinoin, zbog svojih nus pojava, nije lijek prvog izbora, osim u liječenju akne conglobata i acne fulminans. U djevojaka i žena generativne dobi smije se uzimati samo uz prethodno uvedenu hormonalnu kontracepciju, jer u slučaju trudnoće, može uzrokovati teška oštećenja ploda.

U liječenju akne, naročito u žena s policističnim jajnicima, moguća je primjena sistemskih antiandrogena koji smanjuju izlučivanje loja iz žlijezda lojnica.

Za vrijeme liječenja treba dosta strpljenja, jer akne ne prolaze u kratkom periodu. Kad na kraju liječenja zaostanu još samo postupalne mrlje, liječenje se ne prekida, nego se nastavlja dalje, kontinuirano, pojedinim lokalnim pripravcima, jer je recidiv akne, naročito u pubertetu, vrlo čest.

Uspjeh liječenja je uvijek rezutat potpune suradnje bolesnika, redovite primjene propisane terapije i kozmetoloških tretmana koji su, uz nadzor dermatologa, prilagođeni svakom pacijentu.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija