Alarm! Zanemarujete li i Vi krvarenje zubnog mesa?

dr.med.dent. Blanka Jozinović, stomatolog
Alarm! Zanemarujete li i Vi krvarenje zubnog mesa?

 Opisala bih vam jedan od najčešćih slučajeva petkom, pred sam kraj radnog vremena. Zvoni telefon. Ženski glas s druge strane žice žali se na neizdržljivu zubobolju i traži hitan termin obrade kroz sljedećih pola sata. Na našu potvrdu da je možemo primiti, jako je sretna!

Gospođa je došla i riješila sam joj problem. No, tijekom intervencije na bolnom zubu, primijetila sam da joj je zubno meso crveno i upaljeno. Krvari već na moj lagani dodir. Pitam ju koliko to dugo traje? „Primijetila sam krvarenje unazad dva do tri tjedna“, odgovara. „Ali, ne boli me uopće!“, nadodaje.

Probajte zamisliti. Dva do tri tjedna?? Predočite si sljedeću situaciju: da vam krvari bilo koji drugi dio tijela, biste li čekali dva do tri tjedna da se javite doktoru? Ili se ne biste uopće niti javili?!?

Nažalost, ovakve stvari čujem i detektiram u radu svakodnevno. Tipičan problem: pacijenti se javljaju zbog zubobolje. No, vrlo često problem nije samo u zubima, nego i u upaljenom zubnom mesu. Kao posljedica upale, dolazi do krvarenja zubnog mesa. Zanimljivo je kako taj simptom u većini slučajeva nije dovoljan razlog za javljanje svom zubaru! Dapače, uvriježena je predrasuda da će smanjeno četkanje pomoći zacjeljivanju. To nikako nije slučaj – smanjeno četkanje može samo pogoršati situaciju!

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija