Aphtae

Aphtae

 

Aphtae su vrlo često oboljenje sluznice usne šupljine. Uglavnom se javljaju na pomičnim dijelovima sluznice usne šupljine, jeziku, obrazu i sluznici usana. Najčešće se javljaju kod djece,mladih žena i djevojaka. Kod mlade populacije. Obično su pojedinačne, ali se mogu javiti i u velikom broju, pa je to onda aphtozni stomatitis.

 

 

To su večinom okrugla oštečenja sluznice sa žučkastim dnom i crvenim uzdignutim rubovima. Nastaju najčešće u trenutku psihičke ili fizičke slabosti organizma, ali mogu nastati i na mjestima gdje je došlo do mehaničkog oštećenja sluznice. Na mjestima ugriza, oštećenja od bravice ortodontskog aparatića, pretvrde četkice. Par dana prije izbijanja afti može se osjetiti blago peckanje.

Zbog oštećenja sluznice, svaka mehanička ili kemijska iritacija izaziva jaku bol. Pacijent treba izbjegavati čvstu hranu. Kisela, slana i ljuta hrana također iritira oštećenu sluznicu, pa i nju treba izbjegavati. Alkohol, gazirana pića i mineralna voda su također iritansi koje treba izbaciti. Preporuča se i nova mekana četkica za zube.

 

Tretiraju se raznim preparatima, ali je najefikasnija terapija ozonom. On uništava bakterije i na taj način smanjuje upalu. Obično prođu za tjedan dana.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija