Fibromialgija

Vesna Budišin, reumatolog
Fibromialgija

ŠTO JE FIBROMIALGIJA?

Fibromialgija označava bolno stanje fibromišićnog tkiva. Ovo stanje prate neki od simptoma kao kronični umor, poremećaj sna, glavobolja, depresija ili anksioznost, dismenoreja i iritabilni kolon.

Učestalost je nepoznata. Češće oboljevaju žene, 8:1, u odnosu na muškarce, s najvećom učestalošću između 25. i 60. godine života. U svijetu od fibromialgije boluje 5-10% ukupne populacije. Po američkoj literaturi fibromialgia se javlja kod 15% bolesnika u reumatološkoj praksi, kod 5% bolesnika u općoj praksi. U Švedskoj i Norveškoj se javlja kod 1-2% opće populacije.

KAKVE JE PRIRODE BOLEST

Firomialgia je benigne prirode, ali zbog učestalosti predstavlja veliki socioekonomski problem radi utjecaja na radnu sposobnost žena. U Kanadi 9% bolesnica sa fibromialgijom na plaćenom bolovanju. U Švedskoj 24% ovih bolesnica je umirovljeno, a 44% nesposobno je za obavljanje kućnih poslova. U SAD 17% bolesnika sa fibromialgijom smatra sebe nesposobnim za rad, 6% bolesnika povremeno je nesposobno za posao, 30% bolesnika mijenja posao zbog bolesti.

ŠTO UZROKUJE FIBROMIALGIJU

Uzrok je nepoznat. Utvrđena je nešto veća pojava fibromialgije u pojedinim obiteljima. Smatra se da je osnovni poremećaj snižen prag osjeta boli u središnjem živčanom sustavu uz opće povišenu osjetljivost na stresne situacije, a da su manifestacije na muskuloskeletnom sustavu sekundarne. Sva dosadašnja ispitivanja ukazuju da patognezu fibromialgije čini poremećena neuro-endokrina osovina.

KOJI SU GLAVNI SIMPTOMI BOLESTI

Glavni simptom bolesti je kronična difuzna, uporna mišićna bol umjerenog do jakog intenziteta. Bol je neoštro ograničena, žareća, mukloga ili iradirajućega karaktera i pogoršava se na razne nadražaje (fizičko opterećenje, stres, promjene klimatskih uvjeta i dr.). Kronični umor javlja se ujutro nakon ustajanja te tijekom popodneva, a pojačava se i uz manju tjelesnu aktivnost. Posljedica je poremećenog sna, bolesnici se često bude i teško ponovno zaspu. Izražen je osjećaj ukočenosti u čitavom tijelu, a nisu rijetki ni trnci duž ekstremiteta, glavobolje migrenoznog tipa, smetnje koncentracije i vrtoglavice.

U 50% slučajeva prisutni su znaci iritabilnog kolona. Može biti prisutna suhoća očiju i usta te osjećaj hladnoće u rukama. Depresiju ima oko 25% bolesnika. Od 30-100% bolesnika ima psihijatrijske probleme, pored depresije javlja se anksioznost, somatizacija, hipohondrija, loši odnosi s okolinom. Objektivan nalaz je oskudan u odnosu na velike subjektivne tegobe. Bolesnik se ponekad žali na bol i otekline zglobova, ali objektivno artritis ne postoji. Kod bolesnika sa fibromialgijom često se nalazi marmoriziranost kože ili pojava crvenila uslijed lagane mehaničke iritacije, kao izraz labilnosti neurovegetativnog sustava.

KAKO SE LIJEČI FIBROMIALGIJA

Liječenje uključuje farmakološko liječenje (lijekove protiv bolova i antidepresive, a nova istraživanja u liječenju fibromialgije pokazuju uspješno liječenje primjenom koenzima Q 10.)

U liječenju fibromialgije primjenjujemo fizikalnu medicinu, psihološku potporu te edukaciju bolesnika.

Dan 12. svibnja je odabran za proslavu Svjetskog dana Fibromialgije. To je dan kada je rođena Florence Nightingale 1820 g, utemeljiteljica modernog sestrinstva, za koju se smatra da je bolovala od fibromialgije.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija