Fraktura ili puknuće krune zuba

Fraktura ili puknuće krune zuba

Fraktura ili puknuće krune zuba je vrlo česta. Dešava se kod sportskih ili prometnih trauma, zbog opsežnog zubnog karijesa, a naročito je česta kod liječenih zuba. Takvi su zubi krhkiji jer se više ne hrane.

Vrlo često se takvi korjeni ne moraju vaditi. Preostali korijen je potrebno dobro endodontski zbrinuti (izliječiti). Takav izliječeni zub se mora napuniti. Nakon toga je potrebno napraviti nadogradnju krune zuba. Nadogradnja može biti individualna, najčešće lijevana metalna ili konfekcijska. To su razni kolčići koji se ucementiraju u korijen zuba i zatim se na njih napravi kompozitna nadogradnja krune zuba.

Da bi se to napravilo potrebno je odstaniti dio punjenja, otprilike dvije trećine punjenja. Zatim se uzima otisak za nadogradnju koju će tehničar izliti od metala u laboratoriju. Izlivena nadogradnja se cementira u korijen zuba i nakon toga se uzima otisak za krunicu koji se opet šalje u zubotehnički laboratorij gdje se pristupa izradi krunice. Za tu krunicu se odredi boja zuba koja mora biti identična boji ostalih zubi. Kada je krunica gotova, isproba se u ustima pacijenta i tek kada je sve u redu, kada krunica ne smeta pri zagrizu i kada se provjeri da li odgovara boja i oblik, u laboratoriju se stavlja glazura na krunicu i tek onda se takva krunica može cementirati.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija