Ispadanje kose

dr. Maja Ceković, dermatovenerolog
Ispadanje kose

 

Kosa raste prosječnom brzinom od otprilike 1 cm na mjesec. Ciklus rasta dlake podjeljen je u tri faze: anagenu fazu-fazu aktivnog rasta dlake, katagenu-involutivnu fazu i telogenu-fazu mirovanja rasta dlake. Trajanje anagene faze je genetski determinirano i varira 2-8 godina na vlasištu prema 1-6 mjeseci na drugim regijama( obrve, trup, udovi).

Telogena faza traje oko 100 dana.

 

U vlasištu se normalno nalazi 80-90% anagenih vlasi,uz 10-20% telogenih i 1-2% katagenih vlasi.

Postotni udio pojedine faze određuje se trihogramom.

Trihogram je mikroskopska analiza uzorka koji se sastoji od 70-100 iščupanih vlasi.

Dnevno ispadanje do 100 vlasi s vlasišta normalna je pojava.

 

Najčešći oblici ispadanja kose su androgenetska čelavost ( nasljedni gubitak kose ovisan o androgenu) te efluvij(difuzno ispadanje kose koje nastaje kao posljedica nekog štetnog utjecaja na organizam). Pri tome nije toliko bitna vrsta stresa koliko njegova jakost.

Od čestih uzroka difuznog ispadanja kose su metabolički poremečaji ( nagli gubitak tjelesne mase, gladovanje , hipokromna anemija, manjak cinka , krvarenje), hormonalni poremečaji, bolesti štitnjače,porođaj, prekid uzimanja kontracepcije, lijekovi, otrovanja , akutne febrilne bolesti, kronične bolesti, kirurški zahvati te psihički stres

 

Kod bolesnika koji se žale na iznenadno jako i difuzno opadanje kose te prorjeđenost vlasišta treba pokušati pronaći i liječiti uzroke efluvija.

 

Androgenetska alopecija nasljedni je gubitak kose ovisan je o androgenima. Pojavljuje se u muškaraca i žena s različitom kliničkom slikom te se razlikuje muški i ženski tip androgene alopecije.

Osim nasljeđa bitan je utjecaj hormona. Estrogeni produljuju a androgeni skračuju fazu rasta dlake.

Stanice folikula dlake stvaraju enzim 5 alfa reduktazu koja slabe androgene metabolizira u testosteron i dihidrotestosteron.(DHT).

DHT skračuju fazu rasta kose i pridonosi njezinu stanjivanju.

Muški tip čelavosti započinje u mladosti uz individualnu brzinu progresije.

Androgenetska se alopecija kod žena očituje prorjeđenošću vlasišta na tjemenu( uz održanu prednju liniju rasta kose). Muški tip čelavosti može se pojaviti kod žena u menopauzi.

Androgena alopecija  predstavlja veliko psihološko opterečenje čemu su naročito podložni mlađi, neoženjeni muškarci s jačom depresijom te psiholabilne osobe.

Gubitak kose često je pračen seborejom i seboroičkim dermatitisom.

 

Lokalno se propisuje 2% i 5% otopina minoksidila ( antihipertenziv) koji izaziva rast kose. Finasterid je inhibitor 5 alfa reduktaze a primjenjuje se peroralno.

Finasterid zaustavlja daljnje opadanje kose i potiće rast. Učinak se očekuje kod muškaraca s blagom do umjerenom čelavošću  ali ne potpunim gubitkom kose. Finasterid je namjenjen samo muškarcima za liječenje muškog tipa čelavosti.

 

           Za liječenje androgenetske alopecije kod žena mogu se primjeniti hormonalni preparati samostalno ili u kombinaciji s antiandrogenima (ciproteron acetat).

U postmenopauzi moguća je nadomjesna terapija estrogenima.

U posljednje vrijeme se vrlo često za liječenje ispadanja kose provodi mezoterapija ( tj. u vlasište se putem igle unose vitamini, minerali, aminkiseline, atioksidansi) i injekcije vlastite krvi (tj. plazma bogata trombocitima).

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija