Oralne manifestacije gastrointestinalnih bolesti

Oralne manifestacije gastrointestinalnih bolesti

Usna šupljina je početni dio gastrointestinalnog sustava, stoga poremećaji koji zahvaćaju bilo koji njegov dio očituju se promjenama na tvrdim zubnim tkivima ili na oralnoj sluznici. Oralne manifestacije izazivaju gastrointestinalna refluksna bolest, peptički ulcus, upalne bolesti crijeva kao Crohnova bolest i ulcerozni kolitis, celijakija, poremećaji prehrane: anoreksija nervoza, bulimija te bolesti jetre.

Kod gastrointestinalne refluksne bolesti usljed želučanog refluksa snižava se ph usne šupljine te se otapa anorganski dio cakline i dentina te nastaju erozije,najčešće na okluzalnim i oralnim površinama zubi. Javlja se preosjetljivost zuba, sniženje vertikalne dimenzije i poremećaji okluzije.

Peptički ulcus rijetko izaziva promjene u ustima. Upalne bolesti crijeva se manifestiraju na oralnoj sluznici. Crohnova bolest kod koje se javljaju rekurentne aftozne ulceracije. Karakterističan je kaldrmast reljef bukalne sluznice. Mogu se razviti difuzne otekline mekih tkiva lica, najčešće usana, krpičaste tvorbe sluznice, hiperplastični gingivitis i linearni duboki ulkusi s hiperplastičnim rubovima. Zbog malapsorpcije i posljedične hipovitaminoze može se javiti glositis i angularni helitis. Kandidijaza se javlja zbog oštećene funkcije neurofila. Ulcerozni kolitis se rijetko i nespecifično manifestira na oralnoj sluznici i to u obliku aftoznih ulceracija i kao pyostomatitis vegetans. Pyostomatitis vegetans predstavlja multiple pustule na eritematoznoj podlozi i to najčešće na labijalnoj i bukalnoj sluznici. Kod celijakije se javljaju razvojni defekti cakline u mliječnoj i još češće u trajnoj denticiji, a kod trećine djece je usporeno nicanje zubi.

Poremećaji uzimanja hrane: Anoreksija nervoza i bulimija se održavaju na oralnoj sluznici. Kod anoreksije, manifestacije su povezane nedostatkom specifičnih hranjivih sastojaka. Javlja se atrofična i eritematozna sluznica zbog manjka željeza i B kompleksa posebno izražena na jeziku. Manjak C vitamina izaziva oštećenja parodonta od gingivitisa i spontanog krvarenja pa do paradontitisa s povećanom pokretljivošću zuba. Najuočeniji znakovi manifestacije bolesti jetre je žuto obojenje sluznice.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija