Parodontitis

dr. Blaženko Crnojević, stomatolog
Parodontitis

 

 

Muči li Vas neugodan zadah? Krvare li Vam desni ili Vam se klimaju zubi?
Ako imate neki od ovih simptoma, postoji velika vjerojatnost da imate parodontitis.

 


 

 

Što je zapravo parodontitis?


To je kronično oboljenje potpornih struktura zuba koje nazivamo parodont. Bolest nastaje uslijed nedovoljne higijene usta i zuba pa se počnu nekontrolirano razmnožavati bakterije koje su inače normalni stanovnici usne šupljine. Proteini iz sline se talože u ustima, a u te naslage se naseljavaju bakterije koje svojim toksinima izazivaju upale desni, tj. gingivitis. Jedan gram plaka sadrži oko 200 milijardi bakterija. Mineralizacijom plaka se stvara zubni kamenac.
Gingivitis se može izliječiti, ali ako se zapusti prelazi u parodontitis. To je bolest koja može trajati desetljećima. Tada već imamo prisutne defekte kosti (koštane džepove) i pojačano krvarenje iz desni. Vremenom može doći i do sve uznapredovanije resorpcije kosti, neugodnog zadaha (fetor ex ore), klimanja zuba, u džepovima dolazi do gnojenja, desni se povlače, zubi se sve više klimaju i ispadaju. Sve to sada za sobom povlači druge probleme jer dolazi do loše probave (uslijed loše sažvakane hrane) mijenja se cijeli izraz i izgled lica, narušena je estetika, što za sobom vuče i niz psiholoških problema.


 

Kako spriječiti nastanak bolesti?


Redovito četkanje zuba, upotreba zubne svile i redovite posjete stomatologu su ključ zdravlja zuba.
Liječenje parodontnih bolesti podrazumijeva redovito uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga, uklanjanje loših ispuna i zamijena loših ili dotrajalih protetskih radova.
Suvremenim tehnikama vodene regeneracije kosti i vodene regeneracije mekih tkiva, otvaraju se nove mogućnosti liječenja parodontitisa. Ovim metodama je moguće obnoviti oštećenu kost i regenerirati sluznicu usne šupljine. Koliko je higijena važna u očuvanju zdravlja zuba, govori činjenica da bilo koji zahvat u cilju izlijecenja parodonta neće dati željene rezultate ukoliko se ne provodi zadovoljavajuća higijena zuba i usne šupljine uopće.

 

 

 

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija