Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Crnojević pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Parodontitis

  • Objavljen: 02. Srpanj, 2018
25464_image.jpg

 

 

Muči li Vas neugodan zadah? Krvare li Vam desni ili Vam se klimaju zubi?
Ako imate neki od ovih simptoma, postoji velika vjerojatnost da imate parodontitis.

 


 

 

Što je zapravo parodontitis?


To je kronično oboljenje potpornih struktura zuba koje nazivamo parodont. Bolest nastaje uslijed nedovoljne higijene usta i zuba pa se počnu nekontrolirano razmnožavati bakterije koje su inače normalni stanovnici usne šupljine. Proteini iz sline se talože u ustima, a u te naslage se naseljavaju bakterije koje svojim toksinima izazivaju upale desni, tj. gingivitis. Jedan gram plaka sadrži oko 200 milijardi bakterija. Mineralizacijom plaka se stvara zubni kamenac.
Gingivitis se može izliječiti, ali ako se zapusti prelazi u parodontitis. To je bolest koja može trajati desetljećima. Tada već imamo prisutne defekte kosti (koštane džepove) i pojačano krvarenje iz desni. Vremenom može doći i do sve uznapredovanije resorpcije kosti, neugodnog zadaha (fetor ex ore), klimanja zuba, u džepovima dolazi do gnojenja, desni se povlače, zubi se sve više klimaju i ispadaju. Sve to sada za sobom povlači druge probleme jer dolazi do loše probave (uslijed loše sažvakane hrane) mijenja se cijeli izraz i izgled lica, narušena je estetika, što za sobom vuče i niz psiholoških problema.


 

Kako spriječiti nastanak bolesti?


Redovito četkanje zuba, upotreba zubne svile i redovite posjete stomatologu su ključ zdravlja zuba.
Liječenje parodontnih bolesti podrazumijeva redovito uklanjanje mekih i tvrdih zubnih naslaga, uklanjanje loših ispuna i zamijena loših ili dotrajalih protetskih radova.
Suvremenim tehnikama vodene regeneracije kosti i vodene regeneracije mekih tkiva, otvaraju se nove mogućnosti liječenja parodontitisa. Ovim metodama je moguće obnoviti oštećenu kost i regenerirati sluznicu usne šupljine. Koliko je higijena važna u očuvanju zdravlja zuba, govori činjenica da bilo koji zahvat u cilju izlijecenja parodonta neće dati željene rezultate ukoliko se ne provodi zadovoljavajuća higijena zuba i usne šupljine uopće.

 

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Trnje /
  • Crnojević Dental Studio /
  • Trnjanska cesta 37
  • Telefon: 01/615-5327
  • e-pošta: cblazenko at gmail dot com
  • komentara: 29,
  • ukupno ocjena: 50
5
Pogledajte sve objavljene članke