Prvi posjet stomatologu

Prvi posjet stomatologu

Često pitanje roditelja je, kada prvi puta posjetiti stomatologa?

Svjetski standard kao i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije govore da prvi posjet stomatologu treba uslijediti nakon nicanja prvih zubi, a najkasnije 6 mjeseci nakon toga.

Prvi posjet za dijete mora proći ležerno, u igri i upoznavanju malog pacijenta s okruženjem stomatološke ordinacije. Dijete se treba upoznati s a doktorom,  psihološki prihvatiti bijelu kutu, stomatološki instrumentarij, reflektor itd.  Pri prvom posjetu  se ništa ne radi, a dijete treba osjetiti dobronamjernost liječnika te sretno i bez kakvog lošeg iskustva otići kući. Ti prvi posjeti  će dijete  formirati  kao pacijenta u odrasloj dobi.

Edukacijski dio razgovora se vodi s roditeljem, a ide u smjeru važnosti i načinu preveniranja zubnog karijesa i drugih oboljenja usne šupljine. Roditelj dobiva važne informacije o načinu pranja i tehnikama četkanja zubi, o preparatima  za premazivanje zubića, o uporabi drugih sredstava za održavanje oralne higijene kao osnovne pretpostavke za učinkovitu prevenciju karijesa.  Ovakav pristup u mnogome eliminira neugodnosti koje može izazvati posjet stomatologu ako se s njim zakasni. S brigom i savjesti, roditelj uz pomoć  stomatologa i preventivnim postupcima kod kuće i u ordinaciji učiniti će veliku uslugu svom djetetu.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija