Skijaške povrede

Ivan Benčić, ortoped
Skijaške povrede

Zima je mjesec skijaških povreda. Kako radim u Klinici za Traumatologiju velik  broj povređnih skijaša obraća se nama na Klinici za pomoć. Zimi imamo doslovno malu epidemiju povreda na skijanju i bordanju tako da smo stekli veliko iskustvo u dijagnosticiranju i tretiranju takvih povreda.

Padom sa skija moze se povrediti doslovno sve, od glave do stopal. Međutim najčesće su povrede ramenog i koljenog zgloba te kosti gornjeg i donjeg extremiteta. Relativno rijetko viđamo ozljede gležnja jer  skijasi  čvrsto vežu pancericu i gležanj je u njoj čvrsto fiksiran

Krenimo onda odozgo prema dole. Prijelom ključne kosti nastaje padom na rame, a prijelomi i iščasenja u ramenom zglobu nastaju padom na ispruženu ruku.  Naročito su nezgodni prijelomi gornjeg okrajka nadlaktične kosti koji su dosta česti u skijaša starije dobi, a u podlozi  prijeloma je osteoporoza. Vjerovali ili ne sve je vise starijih skijasa, tako da su i ovi prijelomi  češći nego ranije. Većina takvih prijeloma je sa pomakom i iziskuje operaciju.  Za operatera poželjno je izabrati kiruga sa iskustvom u toj regiji .Nakon operacije slijedi dosta dug oporavak i rehabilitacija. Povrede lakatnog zgloba i podlatice se rijedje vidjaju ali cesta je ozljeda ligamenata koji vežu palac za zapesce tkz. skijaski palac a nastaje kada prilikom pada zapnemo palcem za stazu

Kod pada na trup moze doci do prijeloma rebara, rijedje kraljezaka. Viđamo i prijelome bedrene kosti u kuku kod pada na bok. Prijelomi pak tijela bedrene kosti se rijetko dpgode na skijanju jer je za prijelom te kosti potrebna trauma visoke energije, promjerice pad sa veće visine ili saobraćajni udes.

Ipak najčešće su ozljede koljena i potkoljenice.  Klasičan mehanizam povrede je kad vam se kod pada ne otkači skija. Skija čini polugu koja rotira extremitet. Strada koljeno ili potkoljenica. Tako kod skijaša često viđamo spiralne prijelome potkoljenice koji nastaju rotacionom silom na potkoljenicu. Tijelo se rotira pod djelovanjem sile a stopalo je fiksirano u pancerici na skiji. Sličnim mehanizmom nastaju i povrede ligamenata koljena. Prvenstveno stradaju križni ligamenti. Osim rotacije i sile savijanja mogu djelovati na koljeno u isto vrijeme pa tada mogu nastati višeligamentarne ozljede koljena kombinirane i  sa zglobnim prijelomima. Radi se o teškim povredama koje zahtjevaju ponekad i višeoperacijsko liječenje i dugotrajnu rehabilitaciju. Često puta kažem takvim ozlijeđenicima; Bolje da ste zadobili kakav težak prijelom nego takvu tešku ligamentarnu otljedu koljena.

No dobro, sve su te povrede, da tako kažem, popravljive. Ako je ikako moguće izbjegnite konačno rješavanje povrede u inozemstvu. Nikad ne znate koliko vam  troškova u stvarnosti pokriva putno osiguranje. Od računa bi vam se moglo zavrtiti u glavi. Zaračunaju vam masno svaki zavoj. Odmor bi vam mogao prisjesti. Prema tome preporučam;   Samo nužna dijagnostička obrada, RTG i imobilizacija sadrenim udlagama i put za Hrvatsku. Sve kompliciranije pretrage, CT ili MR nisu hitne, a mogu vas skupo koštati. Kad se vratite u Hrvatsku potražite pomoć u najbližoj bolnici.  Mi liječnici i ostalo medicinsko osoblje Klinike za Traumatologiju takodjer vam stojimo na usluzi. Imamo veliko iskustvo u liječenju svih koštanih i ligamentarnih ozljeda.

Uživajte na odmoru i pažljivo skijajte bordajte. Stavite svakako kacigu jer ona čuva glavu.

Doktori medicine

Doktori stomatologije

Bjelovarsko-bilogorska županija

Brodsko-posavska županija

Dubrovačko-neretvanska županija

Grad Zagreb

Istarska županija

Karlovačka županija

Koprivničko-križevačka županija

Krapinsko-zagorska županija

Ličko-senjska županija

Međimurska županija

Nepoznato

Osječko-baranjska županija

Požeško-slavonska županija

Primorsko-goranska županija

Šibensko-kninska županija

Sisačko-moslavačka županija

Splitsko-dalmatinska županija

Varaždinska županija

Virovitičko-podravska županija

Vukovarsko-srijemska županija

Zadarska županija

Zagrebačka županija